Majoritatea oamenilor de stiinta de astazi sunt de acord cu teoria conform careia cauzele de infertilitate tin in proportie de 40% de partenera, 40% de partener si 20% de ambii parteneri sau pur si simplu nu se cunosc cauzele.
In cazul femeilor, aproximativ o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de tulburari hormonale, dezechilibru in ovulatie (lipsa ovulatiei, inclusiv menopauza, incapacitatea de a elibera un ovul, eliberarea anormala a unui ovul din folicul in timpul ovulatiei).
Alte cauze ale infertilitatii la femei pot fi: inflamatia pelvina, cicatrici ale trompelor uterine in urma unor avorturi, endometrioza, fibroame uterine, defecte ale uterului sau ale colului uterin, mucus cervical „ostil” (care distruge sperma), sindromul Turner (o tulburare genetica provocata de lipsa unui cromozom X).
Exista factori de risc pentru infertilitate, valabili atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor: dereglari ale glandelor pituitara, suprarenala si tiroidiana, gonorea, infectii cu Chlamydia sau alte boli cu transmitere sexuala, obezitate, alcoolism, tulburari ale sistemului imunitar, boli ereditare.
Femeile cu ciclu menstrual neregulat sau absenta menstruatiei, cauzate de cresterea in greutate sau dimpotriva de scaderea brusca in greutate, pot avea probleme temporare cu feritilitatea. Dar odata ce greutatea se stabilizeaza si ciclul va reveni la normal.