Copiii sunt tentati sa bea multe sucuri, fie din comert, fie naturale, facute in casa. Daca ei nu fac insa diferenta intre ce este bun si ce nu pentru organismul lor, parintii trebuie sa stie ca produsele carbogazoase sunt nocive si trebuie inlocuite in alimentatie cu sucuri naturale.
Fructele si legumele sunt sanatoase daca se consuma proaspete, dar si sucul lor ajuta foarte mult un organism slabit, lipsit de energie, asa cum este de obicei corpul uman la inceputul primaverii. Pentru cei mici, sucul este foarte important deoarece are multe vitamine de care ei au nevoie in perioada de crestere.
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani au nevoie de pana la 170 ml de suc, iar cei intre 7 si 18 ani nu au nevoie de mai mult de 350 ml. Nu trebuie exagerat nici cu sucurile naturale, deoarece copiii sunt apoi tentati sa nu mai bea apa, care este foarte importanta si necesara zilnic.
Cu toate ca in majoritatea cazurilor de obezitate la cei mici exista o legatura clara intre aceasta problema si consumul sucurilor, totusi cercetarile arata ca sucurile stoarse din fructe nu prezinta niciun pericol daca sunt consumate cu moderatie. In schimb, parintii care permit copiilor sa bea sucuri cu substante chimice ar trebui sa stie ca acestea sunt daunatoare pentru sanatatea micutilor. Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris pagini intregi si, probabil, se vor mai scrie. Aceasta, pentru ca doctorii ne atrag in permanenta atentia ca sunt extrem de nocive. Din pacate, foarte multi ignora sfaturile medicilor.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca bauturile carbogazoase contin, pe langa colorantii foarte periculosi, cum este tartrazina (E 102 – care „ingalbeneste“ alimentele, dandu-ne impresia ca sunt asa de la portocale), aditivi cu o concentratie glicemica foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de bautura de tip Cola sau cu aroma de portocala este echivalent cu 100-110 grame de zahar alb, cantitate foarte mare pentru organismul unui copil.