Atunci cand incerci sa inlocuiesti starea de sete a micutului cu ceai este indicat ca mai inainte de toate sa incerci sa verifici prospectul de folosire si indicatiile terapeutice ale acestuia.
Ca urmare a continutului sau, nu orice tip de ceai poate fi recomandat consumului celui mic. Potrivit specialistilor, ceaiul verde este contraindicat bebelusilor, dar si copiilor trecuti de un anisor. Chiar daca noua, adultilor, ne face destul de bine, fiind indicat pentru tratarea anumitor afectiuni, in realitate, pentru cei mici este destul de toxic datorita continutului ridicat de cafeina. De asemenea, consumului unui astfel de ceai inainte de culcare va determina insomnii si stari de neliniste.
Atunci cand preparam ceaiul suntem tentati sa inlocuim indulcitorul cu unul dietetic, miere sau zahar brun. In realitate, cel mai sanatos indulcitor pentru copii este zaharul alb, obtinut din trestie de zahar, dar care nu este de gasit in Romania. Mierea isi va putea pierde proprietatile daca este pusa in apa clocotita, eliberand in acest fel o serie de toxine. Aceasta va putea fi adaugata abia atunci cand temperatura apei infuzata cu extracte de ceai nu va depasi 40 de grade Celsius.
Ceaiul la pliculet, asa cum se regaseste cel mai adesea in comert este contraindicat consumului celor mici ca urmare a continutului de cafeina si de zahar mai ridicat. Medicii sunt de parere ca infuziile de ceai pe baza de plante sunt cele mai bune pentru consumul celor mici, hidratand organismul si stimuland metabolismul.
Ceaiul verde este preferat consumului adultilor ca urmare a capacitatii sale de vindecare asupra inimii, scazand posibilitatea de a face infarct sau preinfarct, regleaza glicemia si dilateaza vasele de sange, creand o buna circulatie sangvina. Nu putem uita ca este denumit si ceaiul care asigura tineretea vesnica, prevenind imbatranirea si efectele sale asupra intregului organism.
Consumul zilnic de ceai nu are o anumita limita de care trebuie sa tinem cont. Ceea ce trebuie sa avem in vedere priveste indicatiile terapeutice ale ceaiului, in asa fel incat celor mici sa nu le dam un ceai care poate produce efecte nefaste asupra starii lor de sanatate.