In incercarea de a te pregati pentru momentul nasterii naturale, iti explicam mai jos ce se intampla cu placenta dupa ce bebelusul a venit pe lume.
Dupa nasterea bebelusului vei continua sa ai contractii. Acestea sunt slabe si sunt necesare din mai multe motive – unul dintre ele este sa te ajute sa expulzezi placenta. De obicei la 5-10 minute dupa nastere, placenta se separa de peretele uterin. Contractiile finale imping placenta afara din uter si in jos, in vagin. Ti se va cere sa impingi inca o data pentru a scoate placenta, care de obicei iese cu o mica hemoragie. In timp ce impingi, medicul poate trage usor de cordonul ombilical atasat de placenta. Uneori dureaza pana la 30 de minute pana cand placenta se detaseaza de peretele uterin si este expulzata.
In majoritatea cazurilor, expulzarea placentei este o faza obisnuita a nasterii. Insa pot aparea complicatii daca placenta nu se detaseaza spontan de peretele uterin. In acest caz, medicul trebuie sa o indeparteze manual, introducand mana in interiorul uterului.
O data ce placenta a iesit, medicul o examineaza ca sa se asigure ca este normala si intacta. Daca nu este intacta, trebuie ca medicul sa scoata fragmentele ramase in interiorul uterului. Rar, este necesara indepartarea chirurgicala a fragmentelor. Daca fragmentele placentare ramase nu sunt indepartate, pot aparea sangerari si infectii.
Dupa nastere medicul arunca placenta. Majoritatea femeilor nu vad niciodata placenta. De obicei este rotunda si plata, rosie, cu diametrul de 15-20 cm si cantareste aproximativ 450 g.