Multe mamici se plang ca nu reusesc sa-si intarce copii. Si pe buna dreptate, caci cu cat copilul este mai mare, cu atat intarcarea este mai dificila pentru el. Mai jos abordam subiectul intarcarii din punctul de vedere al mamei.
Durata perioadei de intarcare depinde de momentul in care alegi sa faci acest pas si de motiv. Ideal este sa opresti alaptarea atunci cand amandoi sunteti pregatiti, atat tu, cat si bebelusul. Dar totusi ar fi de preferat sa nu se intample acest lucru mai devreme de 6 luni. Dupa aceasta varsta intarcarea se poate face mai usor, deoarece copilul mananca si altceva in afara de lapte.
Daca nu esti foarte grabita, poti alege cea mai naturala si cea mai simpla metoda: elimina din cand in cand o masa. De preferat este sa incepi cu cea care il intereseaza cel mai putin pe copil. In general, este alaptarea de dupa-amiaza. In functie de varsta copilului, inlocuieste aceasta sedinta cu un biberon cu lapte, fructe pasate sau un piure cu legume. Redu numarul reprizelor de alaptare la san cu aproximativ una pe saptamana.
Productia de lapte se va diminua automat. Cel mai bine este sa opresti alaptarea lent, pe parcursul mai multor saptamani. Procesul poate dura pana la trei luni.
Daca, dupa o perioada de alaptare cu succes, doresti sau trebuie sa intrerupi si nu ai la dispozitie timpul necesar, ai nevoie de ajutorul unui profesionist. Va trebui sa-ti golesti ambii sani cu o pompa si sa ii infasori intr-un pansament imbibat cu camfor, care trebuie inlocuit de mai multe ori.
Lactatia nu se diminueaza la fel de repede la toate femeile. Poate ca ar trebui, in plus, sa iei medicamente timp de aproximativ trei saptamani. Insa chiar si in acest mod poate dura aproximativ 3 saptamani pentru ca productia de lapte sa inceteze complet. Unii medici prescriu fara dificultate medicamente si renunta la pansamentul cu camfor.