Inceputul divsersificarii reprezinta un moment foarte important, dar in acelasi timp critic, in dezvoltarea copilului. De felul in care mama va respecta indicatiile pediatrului privind felul si ritmul diversificarii depinde, in mare masura, sanatatea copilului.
Aceasta este perioada in care apar cel mai frecvent tulburari digestive si debuteaza cele mai multe distrofii. Ratia calorica in aceasta perioada este greu de apreciat. Alimentele noi se dau in cantitati mici si treptat. Pentru a aprecia starea de sanatate si dezvoltarea copilului, trebuie urmarite curba cresterii in greutate, strarea generala si dispozitia afectiva a copilului, somnul, pofta de mancare.
Perioada de diversificare dureaza practic pana in jurul varstei de 2 ani, cand copilul ajunge sa manance „de toate”, ramanand inca foarte important modul cum sunt pregatite alimentele.
Iata cateva reguli de care mama trebuie sa tina seama in toata perioada de diversificare:
- Introducerea unui aliment nou nu se face decat in stare de perfecta sanatate a copilului.
- Nu se introduc alimente noi in perioade prea calduroase, schimbari de mediu, calatorii.
- Introducerea unui aliment nou se face in cantitate mica, crescand treptat si urmarind daca este bine tolerat.
- La orice tulburare generala sau digestiva care ar putea sa apara dupa introducerea unui aliment nou, se opreste administrarea alimentului si se ia legatura cu medicul pediatru.
- Nu se introduc niciodata mai multe alimente noi deodata, chiar daca sunt din acelasi sortiment. De exemplu, in cazul sucului amestecat de fructe, sugarul se obisnuieste mai intai cu fiecare fruct in parte, dupa care sucul poate fi dat si amestecat.
- Este indicat ca mancarea pasata sa fie data inca de la inceput cu lingurita.