Spre finalul sarcinii, in lunile 7 si 8, burta este deja destul de mare, motiv pentru care obosesti foarte usor. Daca mergi in continuare la serviciu ar trebui sa te menajezi si sa nu te enervezi.
In agitatia zilelor obisnuite creaza-ti in mod constient o oaza de liniste. Muzica ta preferata dupa ce ti-ai terminat treaba, o cana de ceai relaxant inainte de a merge la culcare, cateva picaturi de ulei de levantica in lampa de arome – chiar si asemenea fleacuri pot avea efect binefacator si te ajuta sa-ti intaresti si sa-ti completezi fortele.
Fii mai atenta, acum mai mult ca niciodata, la modul cum respiri, pentru ca relaxarea si respiratia sunt de nedespartit. Respiratia sa fie cat mai adanca, relaxata si productiva, nu ai voie sa ridici umerii cand inspiri aerul.
Urmatorul mod de a respira merita a fi exersat: culca-te pe un covoras, pe spate, cu genunchii usor indoiti. Coloana vertebrala atinge podeaua, iar mainile sunt puse lejer pe burta. Inpira aerul, pe nas, adanc, pana la burta, pana ce simti ca ti se dilata corpul. Apoi expira, incet, lejer si bland, printre buzele usor intredeschise.
La fiecare respiratie imagineaza-ti ca absorbi energie si putere de la varful degetelor de la picioare si pana la creier, iar impreuna cu aerul expirat inlatura si toate supararile din corpul tau. Cand inspiri aerul, ridica-ti putin bazinul de la podea, iar cand expiri aerul, impinge coloana vertebrala in jos. Fii atenta ca tot timpul sa ramai relaxata.
Si in timpul nasterii va fi foarte important sa poti respira regulat chiar si atunci cand ai dureri, ca sa elimini crampele si sa mentii alimentatia cu oxigen a bebelusului. O buna oxigenare faciliteaza si adesea chiar accelereaza activitatea uterului.