Fiecare bebelus abia nascut isi are propriul sau ritm de crestere si dezvoltare si, de ce nu, propriul sau mod de a se alinta.
Pana si minutele bune pe care le petreci leganandu-l reprezinta tot unul dintre modurile sale de a se alinta si a se cocolosi in bratele tale. Asa ca, de cele mai multe ori iti este teama sa ii faci fata momentului in care va trebui sa il culci intrucat nu vrea sub nicio forma sa adoarma altfel decat leganat. Lacrimi varsate, plans isteric – toate se intampla de indata ce micutul simte ca nu ii esti prin preajma pentru a-si satisface moftul de dinainte de culcare.
Asa ca, mamicile se simt destul de chinuite si isi doresc sa fie capabile sa faca fata plansului bebelusului, fara a-i ceda imediat ce acesta incepe sa isi strige rugamintile de dinainte de somn. De cele mai multe ori treci printr-o adevarata drama. Il legeni pana adoarme, iar cand acesta in sfarsit a reusit sa adoarma, brusc se trezeste atunci cand tu il lasi din brate pentru a-l aseza in patutul sau. Asa ca, totul reintra in normal – alte plansete si lacrimi pana la epuizare…
De aceea, inainte de a-l adormi este indicat sa incerci sa eviti sa il adormi. Un copil, indiferent de varsta va fi capabil sa adoarma de indata ce ii vei spune o poveste sau o poezie, dar in propriul sau culcus de somn.
Copilul mai mare va incepe sa planga atunci cand va observa ca iesiti din camera si nu ramaneti sa dormiti cu el pana dimineata. Pentru a-l face sa se obisnuiasca este indicat sa incercati sa il lasati sa se joace in spatii limitate in asa fel incat noaptea el sa isi poata da seama ca somnul seamana cu orele de joaca din timpul zilei.
In cazul in care bebelusul plange isteric nu va mai chinuiti la nesfarsit – exista o posibilitate la fel de plauzibila sa nu ii fie somn. Asa ca va trebui sa incerci sa ii observi cateva semne atunci cand ii este somn – casca, are ochii rosii, se freaca la ochi si la urechi.
Calatoriile sau schimbarea mediului cu care era obisnuit bebelusul sunt o alta parte la fel de importanta care poate perturba starea de somn a bebelusului. De aceea, incercati sa ii fiti alaturi mai ales in asemenea momente, cel mic aflandu-se intr-o perioada grea legata de acomodarea cu noul spatiu.