Atunci cand incercam sa socotim data nasterii luam in calcul cateva aspecte legate de prima zi a ultimului ciclu menstrual. La aceasta data mai adaugam circa 280 de zile, adica 40 de saptamani si vom reusi sa vedem cand anume vom putea aduce pe lume bebelusul.
Valorile de mai sus au fost indicate, tinandu-se cont de durata unui ciclu menstrual normal, de numai 28 de zile calendaristice. Cu toate acestea, poate exista si posibilitatea ca sarcina sa intarzie peste acest termen, avand de-a face cu o sarcina prelungita, depasindu-se astfel cele 280 de zile din ziua ultimului ciclu menstrual sau 265 de zile de la conceptie, in cazul ciclului menstrual de 28 de zile. Asadar, durata unei sarcini variaza intre 40 si 42 de saptamani. In cazul in care aceasta durata este depasita, fatul va fi pus in pericol, existand riscul de asfixie mecanica.
Sarcina prelungita, asa cum este cunoscuta nasterea peste termen este determinata de o serie de factori genetici. Jacqueline Haddock a devenit celebra prin nasterea unei fetite peste termen, la 398 de zile de la data primei zile a ultimului ciclu menstrual.
In cazul in care bebusul se naste peste termen va exista probabilitatea ca acesta sa se nasca cu o greutate mai redusa, aparand sindromul de dismaturitate. De asemenea, fatul va putea prezenta la nastere anumite semne de agitatie, dar si tesutul epidermic uscat. Toate aceste lucruri se datoreaza imbatranirii placentare care poate determina mici infarcte sau chiar stari grave de asfixie.
Dupa implinirea celor 42 de saptamani este indicat sa va prezentati la medic in vederea inducerii medicamentoase a travaliului. Cu cat se va amana mai mult cu atat sansele de supravietuire a bebelusului vor fi mai reduse.
Din punct de vedere medical se recomanda inducerea travaliului incepand cu saptamana a 43-a de sarcina. De cele mai multe ori, depasirea termenului de 42 de saptamani este urmata de travaliul spontan si tocmai de aceea se va recomanda pacientelor sa mai astepte pana ies din acest termen. Cu toate acestea, o sarcina prelungita necesita o buna supraveghere medicala si ecografica din partea medicului specialist care va supravegheaza sarcina. In cazul in care se constata ca sanatatea celui mic sau a mamei sunt puse in pericol, medicul va recurge la interventia chirurgicala pentru nasterea prin cezariana.