“Este posibila alaptarea nou-nascutului imediat dupa operatia cezariana?” – este una dintre intrebarile cel mai des adresate de viitoarele mamici medicilor specialisti.
Potrivit medicilor si practicilor din maternitate este posibila alaptarea nou-nascutului inca din primele momente dupa operatia cezariana, chiar daca lactatia mamei survine putin mai tarziu.
Cu toate ca pana nu demult mamele care isi aduceau bebelusii pe lume prin operatie cezariana erau descurajate la acest capitol, medicii indrumandu-le sa isi hraneasca pruncii cu biberonul, astazi Organizatia Mondiala a Sanatatii incurajeaza alaptarea la san, indiferent de tipul de nastere.
Pentru ca alaptarea nou-nascutului sa aiba loc imediat dupa operatia cezariana este nevoie ca mama sa intre in contact cu bebelusul inca din primele clipe ale nasterii. Un asemenea lucru este posibil in cazul in care mama nu a fost adormita in timpul operatiei.
In cazul in care pentru operatia cezariana s-a folosit anestezia generala, mama fiind adormita, aceasta are nevoie de cateva ore dupa operatie de recuperare, stimulii sai fiind inca adormiti. In tot acest timp, nou-nascutul este hranit cu biberonul de catre cadrele medicale care il asista, insa nevoile de hrana ale acestuia nu sunt foarte mari, nou-nascutului fiindu-i necesara mai mult de acomodarea cu mediul in care tocmai a intrat.
Alaptarea nou-nascutului dupa operatia cezariana implica mai multa preocupare din partea cadrelor medicale. Mama va trebui sa isi puna bebelusul la san mai des decat in cazul unei nasteri naturale intrucat doar in acest fel se stimuleaza lactatia, prolactina secretand lapte matern necesar pentru nevoile nou-nascutului. In acest mod, organismul mamei va elibera endorfinele necesare stimularii glandelor mamare si producerii laptelui.
Cadrele medicale ale maternitatii vor trebui sa indrume mamica sa isi aseze corect bebelusul la san. O pozitie cat mai corecta reprezinta uneori cheia reusitei producerii lactatiei.
O alta strategie pentru ca alaptarea nou-nascutului dupa operatia cezariana sa fie posibila este si folosirea pompelor electrice ale maternitatii. In acest mod stimularea lactatiei este mai rapida, prolactina grabind procesul eliberarii laptelui matern.
Cu toate ca uneori proaspetele mamici care nasc prin cezariana au impresia ca nou-nascutul mai mult doarme decat se hraneste, in realitate atasamentul pe care il genereaza tinutul in brate al copilului genereaza sentimentul matern stimulator al aparitiei lactatiei.