Una dintre cele mai recente cercetari arata faptul ca nou-nascutii carora li se ofera suzeta fac mai repede otita.
Suzeta reprezinta pentru orice nou-nascut un obiect foarte drag, reusind sa ii linisteasca ori de cate ori sunt suparati, inlocuind uneori placerea de a fi la sanul mamei.
Cu toate acestea, suzeta oferita unui nou-nascut il poate imbolnavi de otita, una dintre cele mai periculoase infectii ale urechii. Potrivit medicilor, mai mult de jumatate dintre bebelusii carora le place suzeta fac otita, afectiune care se va repeta de mai multe ori pana cand acestia vor renunta la suzeta.
Folosirea suzetei de catre nou-nascut determina o deschidere a orificiilor trompei lui Eustachio. Ori de cate ori nou-nascutul tine suzeta in gurita aceasta trompa se deschide datorita imitarii fenomenului masticatiei. Aceasta trompa este mult mai scurta decat in cazul adultilor sau copiilor mai mari, ceea ce permite ca microbii din gat sau nas sa ajunga mai usor in ureche.
Potrivit specialistilor, otita apare ca urmare a devierii aerului existent in faringe catre urechea interna, destul de sensibila in primele luni de viata.
Otita reprezinta o infectie care se instaleaza la nivelul urechii interne destul de suparatoare si mai ales foarte periculoasa. Netratata la timp aceasta poate duce la pierderea auzului.
Iata cateva simptome ale otitei la copii:
- nou-nascutul plange, este nervos;
- lipsa poftei de mancare;
- are febra;
- isi duce mana spre ureche;
- incearca sa isi introduca in ureche diferite obiecte;
- varsaturi;
- scaune moi.