Chiar daca uneori suntem tentati sa ne acuzam copiii ca nu si-au dat silinta sa fie premianti, in realitate parintii sunt vinovati de rezultatele slabe ale elevilor, fiind corigenti la capitolul interactiune cu propriul copil.
Potrivit unui studiu american efectuat la Universitatea din California, Statele Unite ale Americii s-a ajuns la concluzia ca parintii sunt in mare parte vinovati de rezultatele slabe ale elevilor.
Implicarea parintilor in activitatea copiilor aduce un plus de performanta scolara. Asadar, acestia sunt sfatuiti sa le verifice in fiecare zi temele, sa ii ajute sa isi lamureasca dilemele scolare si sa le explice de ce este important sa inveti.
Studiul a avut la baza analiza unui numar de 10.000 de elevi. Acestia au fost interogati cu privire la modul in care se poarta parintii cu ei acasa, daca se implica in activitatea scolara a acestora si daca cunosc de ce este importanta scoala.
Din analiza a reiesit faptul ca elevii a caror parinti se implicau in activitatea copiilor obtineau rezultate mult mai bune la scoala decat cei ai caror parinti erau fie mai neglijenti, fie lucrau pana seara tarziu.
Cu alte cuvinte, mai inainte de a-ti invinovati propriul copil de rezultatele slabe de la scoala este indicat sa iti observi propriul comportament intrucat performanta elevului este impartita potrivit specialistilor cu cea a parintelui…
Iata cateva sfaturi pentru parintii nestiutori:
- verifica-i in fiecare zi temele si observa daca este constiincios sau nu;
- explica-i unde greseste si incearca sa il faci sa inteleaga anumite aspecte ale lectiei;
- vorbeste cu copilul in fiecare zi despre ceea ce a facut la scoala – doar asa ii poti surprinde anumite aspecte comportamentale;
- ofera-i exemple din viata ta de scolar;
- stimuleaza-i ambitia si recompenseaza-l ori de cate ori atinge performanta;
- implica-te in activitatile scolare – mergi la sedintele cu parintii, fii parte in activitatile clasei;
- explica-i pe intelesul sau care este rolul scolii;
- incearca sa ii descoperi aptitudinile si modeleaza-l in acea directie spre performanta;
- ori de cate ori vrea sa iti vorbeasca nu amana discutia;
- fii atent la toate nevoile sale si ofera-i sprijinul indiferent de moment.