Asa cum spun specialistii, primele trei luni de viata sunt esentiale in dezvoltarea cerebrala a bebelusului, mai ales daca este alaptat la san.
Un studiu realizat recent este de parere ca micutii care sunt alaptati la san au mai multe sanse sa aiba un coeficient de inteligenta mai ridicat decat cei care sunt hraniti cu lapte praf. Rezultatele studiului sunt de-a dreptul spectaculoase, cei care consuma lapte matern au un coeficient mai ridicat decat ceilalti cu 5,2 puncte.
Studiul a fost realizat avand la baza copii in varsta de 6 ani, o parte dintre acestia fiind hraniti cu biberonul, iar cealalta parte fiind hranita cu lapte matern. Potrivit nutritionistilor, laptele matern asigura cea mai mare parte din nutrienti, insa la fel de important este si contactul fizic al bebelusului cu mama sa, in momentul alaptarii.
Asa cum spunea, creierul se dezvolta mai bine in cazul bebelusilor hraniti la san. Se cunoaste probabil si factorul genetic. Tot mai multi dintre bebelusii hraniti la san sunt alaptati de mame cu un coeficient de inteligenta mai ridicat intrucat acestea, se pare, ca constientizeaza necesitatea si avantajele alaptatului natural.
De asemenea, alti cercetatori sunt de parere ca laptele matern are un continut crescut de chimicale si tocmai de aceea ajuta la dezvoltarea creierului si implicit la dezvoltarea coeficientului de inteligenta. Laptele praf, in schimb, are un continut mai scazut de chimicale si tocmai de aceea nu ajuta la dezvoltarea creierului foarte mult. Colesterolul din laptele matern este destul de important intrucat ajuta la dezvoltarea tesuturilor creierului si a sistemului nervos al copilului. Acizii grasi si Omega-3 din continutul laptelui matern au, de asemenea, un rol la fel de esential.