Riscurile dupa cezariana sunt destul de numeroase mai ales pentru ca acest tip de nastere implica o interventie chirurgicala ce necesita o anestezie destul de puternica.
Orice nastere prin cezariana presupune o ingreunare a refacerii organismului mamei comparativ cu nasterea naturala, stimulata mai ales de imposibilitatea acesteia de a se deplasa in voie chiar dupa nastere, fiind de multe ori tintuita pe patul de spital vreme de mai bine de 24 de ore.
Riscurile care pot aparea dupa cezariana sunt destul de numeroase. Hemoragia interna, infectiile, senzatia de slabiciune a organismului femeii, eventratia post cezariana, durerile de cap – sunt doar cateva dintre cele mai suparatoare simptome ce se pot ivi dupa cezariana.
Cel mai mare risc la care este supusa mama dupa cezariana este acela al aparitiei hemoragiei interne. Desi o cauza aparent bine relationata cu momentul nasterii, in realitate hemoragia dupa cezariana ii pune viata mamei intr-un pericol destul de mare care necesita atenta supraveghere a medicului.
Dupa cezariana mama se poate confrunta cu aparitia unor infectii nebanuite. Starile de ameteala, febra sau slabiciunea sunt cateva dintre simptomele instalarii infectiei in organismul mamei. Pentru depistarea infectiilor este nevoie de efectuarea unor analize la sange.
Starea de slabiciune este datorata pierderii unei cantitati mari de sange in timpul nasterii. Un surplus de vitamine te poate repune pe picioare.
Eventratia este unul dintre riscurile asumate odata cu operatia cezariana. In cazul in care optati pentru o astfel de nastere trebuie sa respectati indrumarile medicului – sa nu ridicati greutati, sa stati mai mult in pat intrucat peretii abdominali sunt inca foarte sensibili.
Anestezia efectuata in timpul operatiei cezariene poate cauza dureri suparatoare de cap. Solicitati un calmant nu foarte puternic in cazul in care alaptati.
Foto: http://www.4ea.ro