Ingrijirea pielii nou-nascutului face parte din categoria nevoilor acestuia. Imediat dupa nastere, nou-nascutul are pielea atat de subtire si sensibila la orice atingere, gata parca sa atraga toate infectiile din mediul inconjurator.
Pielea nou-nascutului are un PH neutru. La numai cateva zile de la nastere aceasta devine acida pentru a se feri de bacterii ori microbi. Indiferent de cat de mult ingrijesc parintii pielea nou-nascutului acesta nu va putea fi ferit de infectii la nivelul epidermei. Uscaciunea pielii nou-nascutului se datoreaza absentei filtrului hidrolipidic la aceasta varsta frageda.
Ingrijirea pielii nou-nascutului necesita o mare atentie din partea parintilor. Pornind de la o buna hidratare si pana la rasfatul cu uleiul de masaj – toate reusesc sa intretina in bune conditii pielea nou-nascutului.
Folosirea unguentelor va trebui sa se faca cu atentie, astfel incat nou-nascutul sa nu fie alergic la vreunul dintre compusii produsului.
Pentru ingrijirea pielii nou-nascutuluii parintii vor trebui sa ii faca in fiecare zi baie acestuia pentru a-i asigura hidratarea si confortul. In timpul imbaierii este bine ca parintii sa foloseasca produse cu PH neutru, fara parfum sau alti aditivi chimici puternici intrucat ii pot afecta tegumentele.
Dupa baita, bebelusul se va da cu unguent, dar si cu comprese inmuiate in ser fiziologic prin zonele genitale ale nou-nascutului. Masarea cu uleiul de corp ii va asigura nou-nascutului pe langa relaxarea de care are nevoie si o buna ingrijire a pielii.
In cazul in care l-ati adus pe lume vara incercati sa renuntati la scutece intrucat nou-nascutul poate dezvolta alergia de scutec. Urina creaza un mediu destul de acid care poate determina iritatiile la fundulet.
Folosirea servetelelor umede nu este in fiecare situatie recomandata. Potrivit medicilor, uneori servetelele umede pentru copii pot provoca alergii si mancarimi suparatoare in zona organelor genitale.
Imediat dupa nastere folositi un detergent pentru piele sensibila care sa nu contina prea multi compusi chimici. De asemenea, nu spalati lucrurile nou-nascutului impreuna cu cele ale intregii familii intrucat poate fi foarte periculos, putand fi transmisi multi microbi sau bacterii.
Cremele cu protectie solara pot fi intrebuintate inca de la cele mai mici varste. Cu toate acestea, specialistii recomanda aplicarea lor in proportii mici abia dupa implinirea varstei de sase luni.
Pentru ingrijirea pielii nou-nascutului este indicat sa incercati si remediile eco existente in farmaciile de profil. Uleiul de masline, precum si uleiul de catina pot deveni suport parintilor in tratarea diferitelor eczeme, alergii aparute in primele luni de viata.