Ca orice parinte, abia asteptati sa scapati de scutecele de unica folosinta si sa va invatati bebelusul sa-si faca nevoile la olita. Colegii de la www.nou-nascuti.ro spun ca trebuie sa aveti rabdare, pentru ca fiecare copil are un ritm propriu de a-si insusi aceasta faza. Daca cel mic nu este pregatit, fortarea sa nu va face decat sa intarzie atingerea scopului.
Din punct de vedere fiziologic, invatarea cu olita nu este posibila decat atunci cand bebelusul isi poate controla sfincterele. Pentru aceasta, este necesar ca cel mic sa fie constient de miscarile de contractie si de relaxare a muschilor. Aceasta etapa nu este atinsa decat in jurul a 15-18 luni. O alta conditie esentiala a obisnuirii cu olita este oferirea unui climat relaxant din punct de vedere psihologic.
Altfel spus, excludeti total fortarea celui mic si nu-l grabiti sa renunte la scutece. Cel mai bun moment pentru a face primele incercari este anotimpul cald. Caldura coplesitoare va permite sa lasati micutul gol, mai ales ca astfel inlaturati si pericolul iritatiilor pricinuite de contactul cu scutecele ude. In plus, micile accidente inevitabile vor fi mai usor de gestionat.
Si daca ii cereti celui mic sa faca un efort sustinut pentru a atinge rapid etapa olitei, dumneavoastra trebuie sa dati dovada de rabdare si diplomatie pentru a evita erorile pedagogice cele mai frecvente, care pot duce la aparitia unui blocaj nedorit. Exista situatii care necesita o abordare tactica desavarsita. Iata cateva dintre ele.
Uita ca nu are scutecul
Atunci cand este implicat intr-o activitate pasionanta, copilasul poate uita sa ceara la olita si-si uda chiloteii.
Nu-l certati. Dimpotriva, spuneti-i ca ceea ce a facut nu-i deloc grav. Verificati-l des si schimbati-l rapid, pentru a evita iritatiile, mai ales ca cei mici se obisnuiesc destul cu senzatia de rece si umed si uita sa va atraga atentia.
Vrea la olita din cinci in cinci minute
Prima data cand a reusit sa-si faca nevoile la olita, i-ati aratat, probabil, cat de mandri sunteti de realizarea sa. Dar insistenta sa de a sta des pe olita va poate agasa.
Totusi, nu-l lasati sa va perceapa iritarea si nu-i amanati, nici nu-i refuzati mersul la olita, chiar daca sunteti siguri nu va avea nici un rezultat. Copilasul este convins ca astfel va face o bucurie si, in plus, nu-si poate identifica prea bine senzatiile. In primele zile, acompaniati-l la olita de fiecare data cand va cere, apoi, treptat, explicati-i ca trebuie sa incerce sa se descurce singur. Asigurati-va ca are hainute care se dezbraca usor.
Refuza olita
Se intampla destul de frecvent ca un copil sa refuze sa stea pe olita, desi este dificil de explicat originea acestei antipatii. Exista posibilitatea ca tocmai culorile vii si formele variate ale acestor obiecte sa impiedice copilul sa le vada ca pe niste lucruri utilitare.
Oricum, nu fortati micutul si, daca eforturile sunt vane, nu insistati. Indiferent de varsta sa, copilasul poate sa nu fie inca pregatit pentru aceasta etapa, Iar insistentele il vor face sa prelungeasca durata utilizarii scutecelor de unica folosinta. Trebuie sa stiti ca anumiti copii nu trec prin etepa olitei, ci incep sa-si faca nevoile direct la toaleta.
O zi da, trei zile ba
Dupa o zi petrecuta fara incidente, iata ca cel mic se murdareste de trei ori in cateva ore. Evitati insa sa-i repuneti scutecul. Contrar aparentelor, copilul dumneavoastra a progresat mult. De ce sa-l intoarceti din drum? Cauzele acestor mici scapari sunt diverse: oboseala, aparitia unei schimbari in viata sa, impresia ca nu va ocupati suficient de el, dorinta de a ramane „mic”. Nu-l certati, ci amintiti-i ca momentele in care a reusit sa faca la olita au fost niste reusite.