Alergiile alimentare la copii pot deveni foarte suparatoare, declansand de cele mai multe ori reactii nebanuite.
Potrivit medicilor pediatri, orice aliment nou introdus va trebui urmarit cu mare atentie de catre parinti pentru a preintampina alergiile alimentare si reactiile declansate de acestea. Specialistii sunt de parere ca proteinele introduse in alimentatia copilului prin diversificare prezinta un grad de risc major pentru declansarea alergiilor alimentare.
Intoleranta la gluten sau lactoza sunt doua elemente de care parintii trebuie sa tina cont inca din primele luni de viata ale copilului. Tocmai de aceea, se recomanda ca laptele de vaca sa nu fie introdus in alimentatia copilului decat dupa implinirea varstei de un an. De asemenea, cerealele recomandate in primele luni de viata au in vedere un consum ridicat de orez, inlocuitor al cerealelor cu un continut crescut de grau.
Alergiile alimentare la copii pot aparea si datorita consumului de capsuni sau rosii. Odata produse reactiile alergice, copiii vor capata dermatita atopica, iritandu-se destul de mult in regiunea dorsala.
Nucile, semintele, alunele sau pestele sunt alte alimente problema pentru copii, introducerea lor trebuind a fi realizata cu grija si mai ales treptat, tinandu-se cont de varsta.
Chiar daca, de regula, alergiile alimentare pot cauza reactii la nivelul pielii – aparitia iritatiilor, pot exista si situatii in care alergiile sa determine adevarate crize astmatice, punandu-le viata si sanatatea in pericol.
Pentru a preintampina alergiile alimentare la copii este recomandata sa tineti cont de sfaturile medicului specialist, sa respectati regulile diversificarii si sa ii oferiti copilului mancare proaspata si sanatoasa.