Programul de somn al nou-nascutului este destul de mare, acesta fiind mai degraba adormit decat treaz in timpul zilei.
Programul de somn al nou-nascutului variaza intre 16-18 ore pe zi, mai ales in prima luna de viata. Cu timpul, numarul orelor de somn se diminueaza de la 18 ore maxim la circa 15 ore – la numai trei luni de viata.
Cu toate acestea, niciun nou-nascut nu va dormi in continuu mai mult de trei-patru ore intrucat i se face somn si are nevoie de portia de laptic oferita fie de catre mama prin alaptare, fie cu biberonul.
Medicii sunt de parere ca nou-nascutii nu vor putea sa stea fara sa doarma mai mult de doua ore in continuu.
Imediat dupa aducerea nou-nascutului acasa parintii vor trebui sa ii pregateasca nou-nascutului patutul, oferindu-i astfel un spatiu de somn moale si confortabil. Specialistii sunt de parere ca una dintre cele mai sigure pozitii de somn este aceea cu fata in sus, insa si aici poate exista riscul mortii subite sau riscul de aplatizare a capului.
Pentru a-l feri pe nou-nascut de aceste probleme este indicat ca acesta sa fie supravegheat in permanenta de catre parinti, acestia fiind gata in orice moment sa ii ofere sprijinul.
In cazul in care programul de somn al nou-nascutului este dereglat, acesta dormind foarte putin este bine sa investigati cauzele.
Colicii, alaptarea de dinainte de somn, neglijenta parintilor, starea de frig sau de cald – pot deveni semne disturbatoare ale programului de somn. Tocmai de aceea, parintii vor trebui sa respecte cu mare strictete programul format imediat dupa perioada maternitatii si sa ceara indrumari medicului ori de cate ori este nevoie.