Comportamentul copilului difera de la caz la caz in functie de educatia pe care i-o ofera parintii.
Influentele din mediul familial sunt foarte importante pentru crearea unei conduite adecvate copilului. In cazul in care in familie copilul va avea drept exemplu anumiti factori negativi mai mult ca sigur ii va insusi, creandu-si comportamentul si atitudinea in functie de ceea ce invata. In cazul in care parintii sunt pozitivi, au o conduita adecvata, copilul le va imita de cele mai multe ori comportamentul, dirijandu-si relatiile intersociale in aceasta directie.
Tehnicile de negociere cu propriul copil sunt importante in crearea unei atitudini pozitive. In cazul in care acesta va solicita de fiecare data anumite jucarii este bine sa ii sugerati ca i le veti cumpara doar daca va va recompensa din punct de vedere atitudinal.
De cele mai multe ori, copiii apeleaza la santaj. In cazul in care doriti sa aveti o relatie stransa si in acelasi timp bazata pe mult respect incercati sa fiti fermi cu toate solicitarile copilului. In acest caz, fie ii acceptati propunerile, fie il refuzati direct. Daca propunerile copilului nu vi se par adecvate este bine sa ii explicati de ce va primi un refuz si cum anume sa isi dirijeze comportamentul pentru a reusi sa obtina ceea ce doreste.
A oferi ceva in schimb poate deveni o tehnica de educatie pozitiva, potrivit psihologilor. Nu toti copiii cunosc faptul ca daca isi doresc ceva trebuie sa ofere ceva in schimbul solicitarilor. O astfel de responsabilitate le revine parintilor.
De exemplu, daca copilul va cere o clatita nu i-o oferiti pur si simplu. Cereti-i acestuia sa preparati impreuna clatitele. In acest mod va cunoaste in ce consta munca de preparare a clatitelor si cat efort depune parintele pentru a-i oferi ceea ce isi doreste. In aceste cazuri, copilul va valoriza sacrificiul parintilor, oferind intotdeauna ceva in schimb.