Greutatea corporala mare poate influenta de cele mai multe ori perioada fertila a unei femei. Chiar daca nu sunt foarte multe la numar, kilogramele ce depasesc indicele de masa corporala pot influenta fertilitatea, dandu-ti mari batai de cap atunci cand vrei sa aduci pe lume un copil.
Greutatea corporala influenteaza fertilitatea in doua feluri: atunci cand indicele de masa corporala este mai mare, precum si atunci cand acesta este sub pragul minim normal.
O greutate prea mare creaza numeroase afectiuni, precum diabet, boli cardiovasculare, dereglari hormonale, ciclu menstrual neregulat, sindromul ovarelor polichistice – toate conducand cel mai adesea catre infertilitate.
Porivit specialistilor, obezitatea influenteaza in mod negativ fertilitatea, inhiband ovulatia. Tocmai de aceea, se recomanda urmarea unei diete stricte inainte de preconceptie pentru ca greutatea sa nu iti dea batai de cap in aceasta privinta. Studiile au relatat faptul ca numarul de kilograme in plus creaza probleme in preconceptie, sansele de a ramane insarcinata fiind din ce in ce mai mici.
Pentru a afla daca te afli in parametri normali de greutate este indicat sa calculezi raportul dintre greutate masurata in numarul de kilograme si patratul inaltimii in centimetri.
In cazul in care rezultatul obtinut este mai mic sau egal cu 18, atunci esti subponderala, daca se afla situat intre 18 si 25 esti normopodenrala. Valorile situate intre 25 si 30 determina deja numeroase probleme, fiind considerata supraponderala, iar tot ceea ce depaseste 30 determina probleme generate de obezitate.
Medicii recomanda stabilizarea greutatii intre 18 si 25 BMI pentru a concepe un copil.