Analizele din preconceptie sunt esentiale pentru a aduce pe lume un bebelus frumos si sanatos. Screening-ul din preconceptie implica efectuarea unui set numeros de analize in vederea anticiparii problemelor ce pot cauza sanatatii bebelusului.
Unele dintre cele mai grave probleme care pot genera malformatii in sarcina sunt infectiile congenitale. In preconceptie mama are datoria de a efectua analize in vederea depistarii infectiilor cu rubeola, citomegalovirus, toxoplasmoza ori sifilis – afectiuni ce pot genera malformatii ale fatului, avort spontan ori chiar decesul bebelusului.
Testarile indicilor de aviditate IgG si IgM pot demonstra faptul ca femeia detine sau nu imunitate fata de acesti virusi, ceea ce nu va mai necesita alte testari dupa aparitia sarcinii.
Potrivit medicilor, in cazul in care infectiile cu citomegalovirus, toxoplasmoza ori rubeola sunt prezente in organismul mamei inca de dinainte de sarcina, probabilitatea ca bebelusului sa-i fie transmisa infectia este minima. In cazul in care toate aceste infectii au fost transmise mamei in timpul sarcinii sansele ca fatul sa fie infectat sunt foarte mari si problematice – tocmai de aceea, medicii recomanda fie intreruperea cursului firesc al sarcinii, fie efectuarea unor investigatii suplimentare, de genul amniocentezei.
Testarile pentru depistarea sifilisului sunt efectuate de ambii parteneri de cuplu, riscul transmiterii infectiei la fat fiind destul de mare si foarte riscant.
In preconceptie se mai recomanda efectuarea serologiei HIV, precum si depistarea Chlamydiei trachomatis ori a altor boli cu transmitere sexuala.
Diagnosticarea anemiilor inainte de sarcina este foarte importanta si tocmai de aceea medicii specialisti in planificare familiala vor recomanda obligatoriu efectuarea unei hemograme, precum si a grupului sanguin si a factorului Rh pentru cei doi parteneri, efectuand astfel analize asupra starii de compatibilitate de cuplu.
Rolul analizelor in preconceptie este foarte important pentru tratarea unor eventuale afectiuni ce pot fi depistate de catre medici, in asa fel incat sanatatea mamei si a bebelusului sa fie protejate.