Oul reprezinta, potrivit nutritionistilor, un aliment minune, extrem de nutritiv, sanatos si sigur pentru alimentatia copilului, cu un bogat aport de vitamine, proteine si calciu.
Oul poate fi introdus in alimentatia copilului abia dupa implinirea varstei de sase luni. La aceasta varsta copilul poate tolera doar galbenusul, urmand ca albusul sa fie introdus ceva mai tarziu, dupa varsta de un anisor.
Medicii sunt de parere ca introducerea oualelor in alimentatia copilului va trebui sa se faca treptat, respectand regulile diversificarii si urmarind cu mare atentie anumite semne declansatoare ale alergiei la ou a copilului.
Prepararea oualelor va trebui sa se faca cu mare atentie. Mai intai, acestea trebuiesc fierte destul de bine in asa fel incat sa nu existe riscul ca anumite bacterii sa fie transmise copilului. Fie preparat in stare fiarta, omleta ori ochi, oul poate deveni un aliment bine tolerat de copil la micul dejun.
In ultima perioada tot mai multi parinti se tem de efectele nocive pe care le-ar putea avea oul asupra sanatatii copilului. Nivelul mare de colesterol ii determina pe tot mai multi sa il elimine din alimentatie. Nimic mai gresit! Orice om are nevoie de colesterol in alimentatie. Tocmai de aceea, oul poate fi oferit copilului dupa varsta de 6 luni. Ceea ce trebuie sa faca parintii este sa limiteze numarul de oua oferit copilului in alimentatia dintr-o saptamana. La varsta de un anisor, copiilor le este permis sa manance maxim doua oua intr-o saptamana.
Nutritionistii recomanda ouale de gaina in alimentatia copilului datorita proprietatilor lor. Este recomandat a se evita ouale de rata sau de gasca intrucat probabilitatea infectarii acestora cu salmonella este destul de mare tinand cont de mediul in care traiesc aceste pasari.
Chiar daca se numara printre cele mai bune alimente, acesta este cunoscut a fi unul dintre cele mai alergene. Alergia la ou debuteaza mai ales la copiii cu varsta de pana in cinci anisori, sistemul imunitar al acestora fiind inca slab dezvoltat.
Simptomatologia alergiei la ou este urmatoarea:
- dureri de burtica;
- varsaturi;
- ameteli;
- diaree;
- urticarii;
- eczeme;
- respiratie dificila;
- palpitatii;
- dureri de cap.
Ori de cate ori copilul prezinta asemenea simptome este indicat sa scoateti ouale din alimentatia copilului si sa va prezentati de urgenta la medicul specialist pediatru pentru investigatii suplimentare.