Parintii au un rol important in dezvoltarea limbajului copilului. In cazul in care pana la varsta de trei anisori copilul nu este capabil sa lege cuvintele si sa alcatuiasca mici propozitii este indicat sa va prezentati la medic.
Pentru a preintampina asemenea situatii parintii trebuie sa ia o serie de masuri. De cele mai multe ori limbajul se poate dezvolta prin joc, poveste si poezie. Tocmai de aceea, rolul parintilor este esential in dezvoltarea limbajului copilului.
Comunicarea cu copilul este esentiala pentru a capata o cursivitate in propozitii si in fraza. Ori de cate ori va aflati in preajma lui incercati sa ii vorbiti cat mai mult si sa il implicati in conversatie prin intrebari la care asteptati raspunsuri. Chiar daca ti se pare ca nu ai ce anume sa ii comunici copilului este bine sa te ghidezi de activitatile sale zilnice, cum ar fi gradinita, bona, desenele animate, jucariile preferate.
Ori de cate ori copilul iese la joaca nu evita sa il intrebi la intoarcere ce s-a petrecut in parc sau cum a fost distractia cu copiii. In acest mod ii vei pune in valoare imaginatia si creativitatea, stimulandu-i limbajul.
Citeste-i o poveste si apoi roaga-l sa ti-o povesteasca asa cum a inteles-o. Ii vei da posibilitatea sa lege un dialog mai lung, sa foloseasca cuvinte noi si sa isi puna in valoare creativitatea si capacitatea de intelegere. O alta idee este sa creati impreuna lungul curs al unei povesti imaginative. Incearca sa il intrebi ce ar face daca ar fi printul din poveste ori Spider Man – personajul preferat al tuturor copiilor.
Ori de cate ori ai ocazia mergi impreuna cu el la plimbare. Observarea anumitor evenimente cotidiene poate deveni un subiect de discutie extrem de fascinant pentru copil.
Desenul este o alta activitate creativa care ii poate dezvolta limbajul. De fiecare data cand deseneaza ceva roaga-l sa iti explice ceea ce a desenat si leaga cu el o conversatie mai lunga.
Invatati impreuna mai multe cantece si poezii – cercetatorii au ajuns la concluzia ca atat poeziile, cat si cantecele le stimuleaza in mare masura limbajul, dar si memoria creativa.
Una dintre cele mai nepotrivite practici ale parintilor moderni este sa impleteasca nevoia de invatare a unei limbi straine de cunoasterea limbajului natal. In acest mod, copilul nu va reusi sa asimileze bine niciuna dintre limbile cu care i se adreseaza parintii. De aceea este indicat sa creati o alta structura asimilarii limbii straine, in asa fel incat copilul sa constientizeze ca este vorba despre ceva diferit.