In ultima perioada tot mai multi parinti aleg sa isi inscrie copilul la scolile private. Cu toate acestea, alegerea scolii private va trebui sa fie ghidata de o serie de reguli importante pentru conferirea celei mai bune educatii.
Scoala privata reprezinta o alegere din ce in ce mai la moda. Parintii trebuie sa ia in calcul urmatorii factori atunci cand se decid sa isi duca copilul la acest tip de scoala:
- renumele scolii;
- taxele anuale;
- gradul de siguranta;
- programa scolara;
- performanta scolara.
Scoala privata presupune o serie de costuri. Taxele anuale care trebuiesc achitate de catre parinti difera in functie de locatie, dar si de nivelul de educatie si performanta pe care il ofera. De la cateva mii de lei si pana la costuri estimate in mii de Euro, acest tip de invatamant particular le poate conferi parintilor o mai mare siguranta si o investitie in viitorul copiilor lor.
Renumele scolii este dat, de regula, de performantele scolare obtinute, dar si de numarul de parinti multumiti ai caror copiii au trecut pragul scolii. Informarea reprezinta o conditie pentru cea mai buna alegere. Tocmai de aceea, parintii sunt indrumati sa consulte cat mai multe pareri si mai ales sa intre in legatura cu parintii copiilor absolventi pentru a putea cunoaste nivelul de performanta scolara. De asemenea, premiile la olimpiadele nationale si internationale pot deveni un ghid favorabil in aceasta privinta.
Siguranta pe care o confera scoala, dar si o locatie cat mai aproape de casa reprezinta alte criterii esentiale pentru inscrierea copilului la acest tip de invatamant.
Complexitatea programelor scolare, dar si completarea ariei curiculare cu alte discipline generatoare de consolidare a informatiei sunt alti factori importanti pe care parintii nu trebuie sa ii neglijeze.
Reputatia academica
De obicei, scolile particulare tind sa aiba o reputatie mai bine consolidata, fiind adesea implicate in concursuri si competitii de renume. Insa exista si scoli publice extrem de bune, care au o reputatie excelenta. Acesta este un criteriu de luat in seama, insa nu este decisiv in alegerea ta. Altele sunt mai importante.
Marimea scolii si numarul de elevi dintr-o clasa
Marimea unei scoli, dar si numarul de elevi dintr-o clasa sunt foarte importante pentru ca acestea reusesc sa iti formeze o idee despre ceea ce ofera scoala respectiva si sunt corelate cu capacitatea institutiei de a duce la indeplinire obiectivele propuse. Scolile mari, cu multi elevi si cu clase supraaglomerate sunt greu de administrat si de controlat. Scolile publice au tendinta de a fi mari si aglomerate.
In scolile particulare clasele sunt formate din putini elevi, care au mai multe sanse la educatie si la a beneficia de servicii educationale de calitate. Copiii sunt mai bine supravegheati si li se acorda o atentie individuala mai mare.
Siguranta
Acesta este unul dintre cele mai importante criterii, pentru ca siguranta copilului primeaza in alegerea ta. Se pare ca aceasta este mai bine asigurata de scolile private, desi scolile publice au facut progrese importante in privinta asigurarii unui mediu sigur pentru elevi.
Programele speciale
Sunt unele dintre punctele din oferta scolilor care iti atrag cel mai mult atentia. Vrei intotdeauna ce e mai bun pentru copilul tau, mai ales din punct de vedere academic. Cand vine vorba de oferta scolilor, cele care au cele mai multe programe speciale au de castigat in ochii tai.
Asadar, daca vrei sa iti dai prichindelul la o scoala performanta din punct de vedere educativ, atunci scolile private sunt cele mai indicate. Spre deosebire de scolile publice, care sunt sarace in astfel de oferte (desi se straduiesc in ultima vreme) din cauza fondurilor insuficiente de la stat, sistemul privat poate asigura o multime de ocazii copiilor sa invete ceea ce le place si ii ajuta pe mai departe.
Locatia
Locatia ramane un punct esential pe lista ta de criterii de selectie, indiferent ca e vorba de sistem public sau privat. Cel mai indicat este ca scoala sa fie foarte aproape de casa. In acest fel, nu trebuie sa iti faci prea multe griji legate de siguranta micutului tau si ai acces mai usor la institutie pentru a-l duce si a-l lua de la scoala. Bonusul pe care il au scolile private este ca multe dintre ele ofera in costul anual si transport gratuit de la scoala acasa si invers.
In oricare dintre cele 2 tipuri de institutii ai da copilul, important este sa te asiguri ca ofera un mediu educational sigur si ca serviciile educationale sunt de cea mai buna calitate. Educatia din scoala este esentiala pentru turnura pe care o ia viitorul profesional al copilului tau.