Administrarea antibioticelor la copii poate fi la fel de periculoasa ca si boala insasi.
Chiar daca Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda consumul de antibiotice la copiii tot mai multi medici nu renunta la practicile curente cu care au fost obisnuiti in vremurile trecute si recomanda in continuare antibiotice pentru cele mai simple infectii virale ori rinofaringite.
Mai mult de 30% dintre medici merg pe retetele clasice si, potrivit lor, pe sansele sigure de vindecare a copilului. Specialistii contrazic aceste teorii, fiind de parere ca antibioticele nu rezolva problema infectiilor virale, creand doar o rezistenta a bacteriilor la acest tip de medicamente.
O situatie aparent stranie consta in implicarea apasatoare a parintilor in treburile medicilor, insistand sa prescrie antibiotice, considerand astfel ca va fi grabita vindecarea copilului.
Antibioticele trebuiesc prescrise cu multa grija, acestea determinand slabirea imunitatii copilului. In plus, in cazul unor abuzuri repetate a acestui tip de medicamente, copilul va avea probleme cu dentitia, putandu-si pierde dintisorii de lapte.
Fiind medicamente foarte tari, antibioticele pot crea reactii adverse de la cele mai simple la cele mai complexe, nefiind recomandate copiilor alergici la substantele active ale acestor substante, precum nici celor cu afectiuni ale ficatului sau stomacului.
Durerile abdominale, varsaturi, eruptii cutanate, cefalee, greata, hemoragii, cresterea tensiunii arteriale, aritmie, cresterea pulsului, malformatii cerebrale, surditate sunt doar cateva dintre reactiile pe care le pot produce antibioticele odata administrate copilului.
Cu toate acestea, administrarea antibioticelor reprezinta uneori singura solutie pentru tratarea infectiilor puternice, terapiile alternative cu continut probiotic fiind contraindicate in astfel de situatii. Acestea vor fi administrate doar cu recomandarea medicului si dupa efectuarea unor analize amanuntite.