Cine are un bebelus mai mare de sase-sapte luni a observat cu siguranta cat de importanta este gurita pentru el. Imediat ce invata sa apuce cu manutele, orice ii pica la indemana este dus la gurita si „gustat” pe indelete. De fapt, limba si buzele il ajuta pe bebelus sa exploreze proprietatile unui obiect. Am aflat de la colegii de la www.nou-nascuti.ro ca terminatiile nervoase de la nivelul pielii nu functioneaza ca la noi, adultii, si nu-l pot ajuta pe bebe sa cunoasca forma sau textura unui obiect.
Faptul ca musca (sau incearca sa muste) din orice ii pica in mana, este, la inceput o incercare a bebelusului de a explora mediul si obiectele inconjuratoare. Putin mai tarziu, cand se pregatesc sa apara primii dintisori, incep durerile de gingii. De acum bebele musca si pentru a calma aceste dureri care inceteaza macar putin cand se exercita o anumita presiune asupra gingiei.
Acestea sunt motivele pentru care un bebelus incearca sa muste. Cand incepe sa inteleaga cat de cat lumea din jurul lui, incepe sa exploreze relatia cauza-efect care este pentru el o mare curiozitate. Va vedea ca atunci cand face anumite lucruri exista un anumit rezultat. De exemplu, atunci cand musca incet, mami rade si-i vorbeste frumos. Cand musca mai tare, mami se supara, cand il musca pe fratior, acesta incepe sa planga. Fascinat de rezultatul actiunilor sale si neintelegand ca face ceva rau, bebelusul va continua sa muste, mai ales daca asa primeste atentie. Va observa in curand, ca atunci cand o musca pe mami ea se va intoarce catre el, chiar daca inainte nu-i dadea atentie si, daca este nevoie, va folosi aceasta metoda in continuare.
In lipsa unei alte modalitati de a comunica, unii bebelusi mai musca si pentru a-si arata afectiunea sau supararea. Orice tentativa de a prinde ceva cu dintisorii sau gingia este, la bebelusi, din curiozitate, din dorinta de a-si calma durerea, de a atrage atentia sau de a exprima un sentiment. Abia de la trei ani se poate spune ca un copil musca in mod voluntar, din agresivitate. Dar la trei ani, un copil este capabil sa inteleaga ca ceea ce face este rau. Pana atunci, cum facem sa-i transmitem unui bebelus ca nu e bine sa muste? Depinde care ii sunt motivele.
Ii cresc dintisorii
In acest caz, bebelusul nu are nicio vina. Il dor gingiile si este singura modalitate de a-si calma durerea. Pentru a alunga obiceiul prost, ofera-i multe jucarii moi si curate pe care le poata roade in voie. Cauta un inel de plastic pentru bebelusi care se poate tine la frigider pana sa raceste. Obiectele reci calmeaza durerea gingiilor. La nevoie, ii poti masa gingiile cu o carpa foarte curata inmuiata in apa rece.
Vrea sa atraga atentia
Iti dai seama ca bebelusul tau vrea doar sa-ti atraga atentia daca musca atunci cand e plictisit, cand nu-l bagi in seama, cand musca pe toata lumea nu doar pe cineva anume. Asa cum am spus, bebelusii invata din experienta deocamdata pentru ca nu inteleg limbajul, deci daca vede ca primeste ceea ce vrea, adica atentie, va continua sa muste, chiar daca il certi. Cand musca nu-l baga in seama si in curand va intelege ca muscatul nu-i aduce ceea ce are nevoie, asa ca va renunta. Daca te musca atat de tare incat nu poti ramane indiferenta, nu incerca sa-i tii o prelegere despre fapta sa rea. Adreseaza-i un NU scurt pe un ton hotarat. Chiar daca nu intelege cuvantul, bebelusul va „citi” tonul tau si va intelege ca face ceva gresit. In niciun caz nu rade si nu-l lauda cand musca.
Vrea sa se exprime
Cand ai cateva luni, cuvintele nu sunt prea usor de folosit si nici prin gesturi nu prea te poti exprima, asa ca singura modalitate la indemana este sa musti. Acest comportament trebuie sa inceteze inainte de a deveni un obicei. Din nou, un NU ferm si rostit tare il poate descuraja pe bebelus, mai ales daca observa ca pe ceilalti ii doare „afectiunea” lui.
Ce ne facem insa cu bebelusii care musca sanul mamei, cand sunt alaptati? Multe mamici considera ca primii dintisori sunt un semn ca cel mic trebuie intarcat. Nu e deloc adevarat. Daca bebelusul suge corect la san, mama nu ar trebui sa simta dintisorii pentru ca cei de jos sunt acoperiti cu limba in timpul suptului. Si totusi, unii bebelusi musca, iar pentru mamici e foarte dureros. Din fericire, este un obicei care poate fi oprit in cateva zile sau saptamani.
Majoritatea copiilor musca dupa „masa”, cand s-au saturat si se plictisesc. Fiecare mamica stie cam cat mananca bebele ei si cunoaste semenele plictiselii. Cand vezi ca nu mai suge si pare plictisit, inseamna ca trebuie sa-l iei de la san pentru a nu-i da ocazia sa muste.
Unii bebelusi musca si la inceputul mesei, de obicei pentru ca nu le este foame. Daca cel mic te impinge cu manutele si gangureste, probabil ca nu are chef de masa si daca nu vrei sa te alegi cu muscaturi amana putin alaptatul pana cand ii va fi foame.
Pentru ca si in timpul apatatului, bebele poate musca pentru a primi atentie, concentreaza-te numai asupra lui, mangaie-l si vorbeste-i in timp ce suge, ca sa nu aiba motive sa te atentioneze.