Cand copiii se ineaca, cei mai multi dintre noi intra in panica si nu stiu cum sa reactioneze. Este important sa stim care sunt regulile de prim ajutor in caz de sufocare.
In cazul in care copilul s-a inecat, incearca pe cat posibil, sa-l incurajezi sa tuseasca puternic, deoarece, in multe situatii, aceasta il ajuta sa scape de corpul strain din caile respiratorii. Cu toate acestea, in cazul in care copilul este prea mic sau daca respiratia devine foarte dificil, va trebui sa actionezi intr-un anumit fel.
- Aseaza copilul calare pe bratul tau, cu capul mai jos decat corpul, cu fata in jos, tinandu-i in mana ta, partea superioara a pieptului si maxilarul. Sprijina-ti antebratul, care sustine copilul, pe coapsa. Cu podul palmei da-i 4 lovituri rapide intre omoplati.
- Daca tot nu poate respira, intoarce-l repede pe celalalt brat cu fata in sus, sprijinit de piciorul tau. Cu 2 degete apasa rapid de 4 ori pe stern (intre mameloane).
- In cazul in care aceste proceduri nu dau rezultate, repeta procedurile anterioare si cheama o ambulanta.
- Pune degetul tau mare in gura copilului, pe limba si tine celelalte degete in jurul barbiei. Ridica maxilarul si uita-te in gura pentru a vedea daca exista vreun obiect strain. Daca vezi obiectul in gura copilului si esti sigur ca poti sa-l apuci, indeparteaza-l cu degetul.
- Daca obiectul este infipt adanc, nu incerca sa-l indepartezi, e posibil sa-l impingi si mai profund. Nu incerca sa impingi cu degetul daca nu vezi obiectul
Daca nici asa copilul nu respira, incepe procedurile de ventilatie artificiala. Acopera gura copilului cu gura ta si, in timp ce il tii de nas, sufla-i aer in piept. Vei stii ca manevra este realizata corect daca pieptul copilului se ridica atunci cand sufli.