Cunoasterea metodei calendarului presupune interpretarea datelor menstruatiei si ovulatiei. Pentru aparitia unei sarcini o astfel de metoda este esentiala, fiind considerata a fi de catre cei mai multi specialisti drept cea mai veche metoda de a ramane insarcinata, dar si de a te feri de o eventuala sarcina nedorita.
Potrivit medicilor, intretinerea unor raporturi sexuale regulate si neprotejate in timpul ovulatiei conduce de cele mai multe ori la aparitia unei sarcini. Cunoasterea acestei metode intra in atributiile femeii, fiind singura care poate determina cu exactitate perioada fertila in functie de data si durata menstruatiei.
Cunoasterea metodei calendarului presupune notarea datelor menstruatiei pe parcursul mai multor luni. In cazul in care ciclul lunar al femeii este unul regulat pe parcursul mai multor luni, atunci se poate vorbi despre functionarea metodei calendarului si aparitia unei sarcini.
Femeia isi va nota prima zi a ciclului menstrual, dar si durata fiecarui ciclu. Dupa cateva luni de evidenta femeia va putea cunoaste care este data in care organismul sau intra la ovulatie. Cu alte cuvinte, cunoasterea perioadei fertile presupune scaderea din durata totala a menstruatiei a numarului 14. Calculul se va adauga la prima zi de ciclu menstrual si astfel femeia va putea cunoaste care este data in care va incepe perioada fertila. Spre exemplu, daca durata unui ciclul menstrual este de 28 de zile, iar prima zi de menstruatie este 3 se va face urmatorul calcul: 28-14+3=17. Cu alte cuvinte, in data de 17 va incepe perioada fertila a femeii.
In timpul perioadei fertile medicii recomanda contactul sexual neprotejat si mai des pentru marirea sanselor de aparitie a unei sarcini. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca perioada fertila a unei femei nu poate fi depistata cu exactitate, metoda calendarului nefiind intotdeauna eficienta. Una dintre alte modalitati eficiente pentru depistarea perioadei fertile presupune interpretarea testelor de fertilitate.