In ultima vreme, tot mai multi medici vorbesc despre efectuarea cerclajului pentru sarcinile cu risc. Cu toate acestea, cerclajul nu reprezinta intotdeauna cea mai eficienta metoda.
Cerclajul de col uterin implica o interventie de lunga durata care presupune amplasarea unui fir de nylon in colul uterin pentru ca acesta sa nu se deschida in timpul sarcinii, producand astfel nasterea prematura ori avort spontan. Recomandarea medicilor consta in efectuarea cerclajului dupa luna a patra de sarcina, atunci cand riscul este mai mare.
Indiferent de siguranta pe care o ofera, cerclajul nu este indicat decat in cazul in care colul uterin este deschis ori este mai larg, determinand astfel pierderea sarcinii ori in situatia in care mamica a mai trecut prin astfel de probleme in sarcinile anterioare care s-au soldat cu pierderea lor, avort spontan sau nastere prematura.
Cerclajul presupune o interventie vaginala realizata sub anestezie locala. Firul de nylon este agatat de jur imprejurul uterului in asa fel incat acesta sa ramana inchis, sanatatea bebelusului nefiind pusa in pericol. Imediat dupa aceasta interventie, gravida este tinuta sub supraveghere medicala pentru cateva ore pentru ca medicii sa se asigure ca este in afara oricarui pericol.
Chiar si in cazul unei astfel de interventii, avortul spontan ori nasterea prematura pot avea loc – mama fiind singura in masura sa se protejeze. Odihna, repausul la pat, absenta efortului fizic sunt obligatorii dupa efectuarea cerclajului.
In luna a opta de sarcina medicul care a efectuat cerclajul va indeparta firul de nylon din jurul uterului in asa fel incat bebelusul sa se poata naste, recomandandu-i in acelasi timp gravidei sa stea mai mult in pat, acordand mai mult timp pentru odihna.