Trecerea de la raceala la pneumonie se poate face uneori aproape insesizabil mai ales in copilarie.
Pneumonia reprezinta inflamarea plamanilor, fiind determinata de anumiti agenti externi precum bacterii, virusi ori micoplasme. In cazul in care copilul contacteaza pneumonia viata si sanatatea sa ii pot fi puse grav in pericol intrucat sacii de aer colecteaza infectia in aceste locuri, prezentand secretii purulente care determina imposibilitatea de a respira a copilului si febra mare.
In urma investigatiilor de specialitate medicii pot fi pusi intr-o situatie ambigua, optand intre raceala sau „rosu in gat” si pneumonie. Nu in toate cazurile stetoscopul poate determina cu exactitate prezenta pneumoniei. De aceea, in cazul in care copilul tuseste, are febra, stare generala de rau este indicat sa efectueze un examen radiologic care poate depista in mod sigur prezenta sau nu a agentilor infectiosi la nivelul plamanilor.
Simptome
Pneumonia prezinta o serie larga de simptome, precum: febra, tuse, respiratie accelerata, uneori dureri abdominale. In cazul unei pneumonii contactate datorita micoplasmei copilul poate prezenta pe langa durerile initiale si dureri de gat ori de cap.
Vindecarea pneumoniei se realizeaza prin tratamente cu antibiotice, vindecarea completa variind intre 1 si 6 saptamani, in functie de caracteristicile bolii.
Sfatul bebelu.ro:
In calitate de mamica va scriu cateva lucruri referitoare la pneumonie, care, sper sa fie utile tuturor celor care trec printr-o asemenea problema.
In urma cu aproape un an, fetita a fost diagnosticata cu pneumonie. Examenul radiologic a fost singurul relevant pentru descoperirea acestei afectiuni. Primul consult medical a confundat simptomatologia pneumoniei cu cea a unei raceli, drept pentru care tratamentul recomandat de catre medici a fost inadecvat.
In urma unor episoade lungi de febra si de tuse ne-am prezentat iarasi la medic, solicitand reexaminarea copilului. Radiografiile pulmonare, dar si testarile la sange au aratat ca raceala se „transformase” in pneumonie.
Nivelul hemoglobinei din sange, precum si proteina C reactiva au fost doua analize esentiale care aratau riscul infectios la care era supus organismul fetitei.
Dupa indelungi tratamente intravenoase cu antibiotice, am reusit sa scapam cu bine. Insa, sistemul imunitar avusese de suferit, drept pentru care, acum, dupa cateva luni bune, fetita a trecut iarasi de la simpla raceala de primavara la simptomatologia periculoasa a pneumoniei. Debutul a fost aproape identic: stari febrile, tuse, rosu in gat, stare generala alterata, inapetenta.
Cu alte cuvinte, recidiva pneumoniei devine incidenta in astfel de cazuri. Medicamentele pentru intarirea sistemului imunitar devin astfel o necesitate pentru binele copilului.