In ultima perioada tot mai multi parinti afirma ca scoala romaneasca este una invechita, indoctrinata de normele unei societati prea putin evolutive.
Sa fie oare scoala romaneasca atat de invechita pentru a justifica numarul mare al copiilor care abandoneaza in mod nejustificat bancile scolii?
Cu privire la aceasta temere exista pareri pro si contra. Unii considera ca intr-adevar scoala romaneasca nu aduce noutate si nu se raporteaza la scolile de gandire moderne cu care s-au familiarizat deja scolile occidentale.
Altii sunt de parere ca scoala romaneasca se ridica la standardele de dezvoltare si educatie de pe intreg continentul european.
Cu toate acestea, cresterea ratei de abandon scolar nu face altceva decat sa demonstreze faptul ca scoala romaneasca nu mai este atractiva pentru copiii moderni. Un astfel de fenomen poate fi totusi explicat prin ingrosarea paturei sociale sarace din tara noastra, lucru datorat resurselor financiare din ce in ce mai mult diminuate.
Rezultatele slabe la examenele de bacalaureat sau capacitate sunt alte efecte ale invechirii sistemului scolar.
Potrivit specialistilor, invechirea sistemului de invatamant romanesc se regaseste pana si in gradul de indisciplina prezent in clase. Incapacitatea cadrelor didactice de a gestiona astfel de conflicte creaza o stare de instabilitate scolara greu de depasit.
Cu toate acestea, sistemul scolar romanesc continua sa performeze in anumite domenii. Capacitatea de studiu a elevilor reuseste sa claseze tara in pozitii demne de amintit mai ales in cadrul olimpiadelor nationale.
Adaptarea programelor scolare la cerintele societatii moderne va trebui sa ofere elevilor raspunsurile necesare adaptarii lor in cadrul regulilor sociale.