Nu in putine cazuri am auzit medicii vorbind despre riscurile nasterii unui bebelus dismatur si de riscurile pe care le implica o astfel de stare.
Termenul dismatur este de cele mai multe ori asociat ori confundat cu o stare de malnutritie fetala, cu o greutate prea mica a bebelusului la nastere comparativ cu varsta de gestatie.
Potrivit medicilor, bebelusul dismatur are o greutate incadrata in limite normale la nastere, insa raportul talie/greutate nu se regaseste in parametrii normali de referinta.
Motivele pentru care un bebelus ajunge sa se nasca dismatur sunt numeroase.
Prezenta unor afectiuni ale mamei reprezinta una dintre cele mai importante cauze care poate determina dismaturitatea bebelusului. Atunci cand organismul mamei nu ii aduce bebelusului un aport de vitamine si minerale necesare dezvoltarii acestuia riscul nasterii unui bebelus dismatur este destul de mare. De regula, afectiunile pulmonare, cardiace, circulatorii, anemiile sunt cele mai grave, conducand la nasterea unui bebelus cu astfel de probleme de sanatate.
Obiceiurile alimentare nesanatoase ale mamei sunt o alta cauza care conduce la dismaturitatea bebelusului. Fumatul, consumul de cafea, alcool ori droguri sunt foarte periculoase in timpul sarcinii.
Dezlipirea de placenta, infectiile placentare, placenta praevia, malformatii ale cordonului ombilical ii pot provoca bebelusului un risc de dismaturitate la nastere. Riscurile sunt la fel de mari si in cazul in care acesta este bolnav inca din mediul intrauterin.
Bebelusul dismatur poate fi observat destul de usor inca din momentul nasterii. Acesta este mai lung si mai slabut, avand pielea ridata si de culoare verzuie si nu reactioneaza prea bine la stimulii externi.
In cazul in care nu este tratat la timp, bebelusul isi poate pierde viata sau poate suferi malformatii, asfixiere, hemoragii, tulburari respiratorii la nastere.