Epiziotomia este destul de des intalnita in timpul nasterilor naturale. Aceasta presupune efectuarea unei taieturi intre vagin si zona rectala in asa fel incat femeia sa fie scutita de eventualele rupturi vaginale ce pot aparea in cursul nasterii datorita greutatii prea mari a bebelusului.
Epiziotomia se realizeaza de catre medici atunci cand rupturile organelor genitale externe devin inevitabile.
Orice gravida care urmeaza sa dea nastere unui copil pe cale naturala incearca sa se informeze din timp asupra avantajelor si dezavantajelor efectuarii unei epiziotomii, precum si cu privire la durerea efectuarii acesteia si a tehnicilor de recuperare dupa nastere.
Sutura epiziotomiei se realizeaza cu ata chirurgicala care se absoarbe, in asa fel incat proaspata mamica sa nu mai treaca prin procedura scoaterii firelor.
In functie de adancimea inciziei exista mai multe feluri de epiziotomie. In cazul in care medicii taie doar pielea vaginului avem de-a face cu epiziotomie de gradul I. Aceasta nu presupune coasere, resorbandu-se foarte repede.
Epiziotomia de gradul II presupune taierea muschilor perineali. In functie de profunzimea taieturii epiziotomia poate fi de gradul III sau IV, ultima necesitand un timp destul de lung pentru vindecare.
Chiar daca este o procedura dureroasa, epiziotomia are si unele avantaje:
- risc scazut de incontinenta urinara;
- nasterea este mai rapida;
- risc scazut de afectare a vaselor de sange de la nivelul anusului;
- vindecare mai usoara decat in cazul rupturilor vaginale.
Dezavantajele epiziotomiei:
- dureri post partum destul de suparatoare;
- timp de vindecare indelungat;
- durerile sunt mai mari in timpul nasterii;
- imposibilitatea de a sta in sezut dupa nastere.
Vindecarea epiziotomiei presupune trecerea unui timp indelungat. Pe parcursul perioadei de vindecare medicii recomanda administrerea unor calmante pentru diminuarea durerilor. Compresele reci, exercitiile Kegel dupa nastere, dar si baile calde de sezut sunt cateva remedii naturale pentru grabirea vindecarii.