Intoleranta la gluten poate afecta sanatatea copilului, indiferent de varsta. In ultima perioada tot mai multi parinti descopera o astfel de afectiune in randul copiilor lor.
Intoleranta la gluten se numeste boala celica si presupune incapacitatea sistemului digestiv de a digera glutenul existent in anumite alimente, indeosebi in cerealele naturale precum graul, orzul, ovazul sau secara.
Simptomatologia intolerantei la gluten poate fi confundata usor si cu alte afectiuni. Balonarea, diareea sunt cele mai importante simptome. De regula, acestea apar imediat dupa consumul unor alimente cu un continut bogat in gluten. Starea de oboseala si nervozitatea pot fi semne insotitoare ale bolii celice.
Potrivit nutritionistilor, introducerea in alimentatie a cerealelor fara gluten reprezinta cea mai sigura solutie. Orezul, porumbul, meiul, nautul, lintea sau tapioca sunt cereale care pot fi consumate fara probleme inca din primul an de viata.
Pana in prezent nu a fost descoperit un tratament adecvat vindecarii acestei afectiuni, singura solutie pe care o ofera medicii este o alimentatie din care sa fie exclus glutenul. Cu alte cuvinte, faina de grau va fi inlocuita cu faina de porumb, orezul cu lapte va lua locul prajiturilor pufoase facute din faina ori cozonacului.
In ultima vreme o gama larga de produse fara gluten incearca sa vina in ajutorul celor bolnavi si in mod special in ajutorul copiilor suferinzi.
Ori de cate ori merg la cumparaturi parintii trebuie sa se uite cu atentie la ingrediente, excluzand produsele cu un continut crescut la gluten.
Intoleranta la gluten poate fi descoperita de catre medici cu ajutorul analizelor de specialitate.