Cu toate ca in majoritatea situatiilor pubertatea precoce este cea care le da batai de cap parintilor, pot exista situatii de pubertate intarziata.
Datorita unor dereglari hormonale serioase pubertatea poate intarzia, hormonii responsabili fiind estrogenul si testosteronul.
Potrivit specialistilor, varsta la care copiii intra la pubertate variaza in functie de sexul copilului – 10-13 ani la fetite sau 12-15 ani la baietei. In functie de stilul de viata, influenta factorilor de mediu, dar si de alimentatie copiii pot suferi anumite tulburari hormonale ce determina pubertate precoce sau pubertate intarziata.
Pubertatea presupune dezvoltarea organelor genitale, aparitia parului pubian, ingrosarea vocii (baieti), cresterea sanilor (fete), aparitia menstruatiei (fete), dezvoltarea testiculelor (baieti).
Pubertatea intarziata se poate datora unui numar variat de cauze si tocmai de aceea, parintii trebuie sa se adreseze medicului specialist in vederea investigarii copilului.
Ereditatea, factorii de mediu, malnutritia, afectiunile cronice de care este suferind copilul, dereglarile tiroidiene ori malformatiile cromozomiale conduc de cele mai multe ori la intarzierea pubertatii atat in cazul fetitelor, cat si al baietilor.
In cazul in care pubertatea intarziata are drept cauza o afectiune hormonala, efectuarea testelor de sange sunt obligatorii. Diagnosticul si tratamentul de specialitate pot fi date doar de catre medicul endocrinolog.
Chiar daca multi copii se simt diferiti de ceilalti din jurul lor datorita pubertatii intarziate, parintii trebuie sa poarte o discutie cu acestia explicandu-le faptul ca aceasta afectiune poate fi corectata printr-un tratament corespunzator, intarzierea acestei perioade nu le va crea o tipologie aparte fata de cea a colegilor ori prietenilor de aceeasi varsta.