Diminuarea durerilor nasterii naturale se poate face prin administrarea unei anestezii epidurale. In ultima vreme tot mai multe gravide isi doresc sa aduca pe lume bebelusul prin nastere normala, insa prin sedare cu anestezie epidurala. Cu toate acestea, pot exista situatii in care acest tip de anestezie sa nu isi produca efectul.
Potrivit medicilor, anestezia epidurala este eficienta in cazul gravidelor cu o greutate mai mare, acestia contrazicand teoriile contradictorii, considerandu-le fara sustinere.
Specialistii sunt de parere ca nu atat efectul anesteziei este problema in cazul gravidelor cu o greutate mai mare, ci asezarea cateterului in asa fel incat medicul anestezist sa se asigure ca se obtine diminuarea durerii in timpul nasterii.
Anestezia epidurala presupune montarea unui cateter pe spatele gravidei, in regiunea superioara. Cu ajutorul sau serul anestezic trece in organismul femeii, producand efectul dorit. In cazul in care din cauza greutatii medicii nu reusesc sa monteze cateterul in locul cel mai exact destinat introducerii serului este posibil ca efectul sa nu se mai produca, gravida resimtind aceleasi dureri. Cu alte cuvinte, experienta medicului anestezist este hotaratoare in astfel de cazuri.
Pentru a evita anumite situatii nedorite, medicii le recomanda gravidelor cu o greutate mai mare sa recurga la nasterea prin cezariana. Potrivit lor, aceasta este una dintre cele mai sigure solutii, reusind sa protejeze viitoarele mamici atat in fata durerii, cat si atunci cand exista riscul unor afectiuni grave atat pentru mama, cat si pentru copil.