Icterul prelungit la nou-nascut poate reprezenta un adevarat pericol pentru sanatatea micutului. Parintii pot descoperi singuri daca nou-nascutul a intrat in faza icterului prelungit sau nu.
De regula, medicii vorbesc despre icterul prelungit abia atunci cand este depasita perioada maxima admisa in tratatele de specialitate – 2 zile-3 saptamani.
Icterul presupune ingalbenirea tegumentelor si a globului ocular al nou-nascutului datorita excesului de bilirubina secretat de organism. Potrivit medicilor, aproape orice nou-nascut trece prin aceasta etapa, la unii icterul trece mai repede, iar la altii mai greu. In ceea ce priveste durata normala a icterului la nou-nascut aceasta variaza intre 2-3 zile si circa 3 saptamani. In cazul in care aceasta perioada este depasita, nou-nascutul parcurge etapa icterului prelungit.
De regula, icterul dispare fara tratament, fiind considerat de catre pediatri o stare fiziologica normala.
Riscurile icterului prelungit sunt destul de numeroase. Acesta demonstreza debutul unor afectiuni ale ficatului destul de riscante pentru sanatatea micutului, ce necesita investigatii suplimentare.
Icterul prelungit este mult mai intalnit in cazul copiilor prematuri, dar si in cazul copiilor cu o greutate mica la nastere. Medicii explica aceasta prelungire a icterului la nou-nascut prin prezenta unor afectiuni ale glandei tiroide, artreziei biliare, infectiilor, hepatita sau alte afectini ale ficatului.
Ori de cate ori parintii observa ca nou-nascutul are icter prelungit este indicat sa se prezinte la medic in vederea investigarii acestei stari. Ecografiile, analizele la sange pot depista cu exactitate afectiunea de care este suferind nou-nascutul, putand astfel prescrie un diagnostic si un tratament ce ii poate grabi vindecarea.