Destul de numeroase sunt femeile care se confrunta cu sindromul ovarului polichistic, intampinand dificultati in ceea ce priveste conceperea unui bebelus.
Potrivit medicilor, sindromul ovarului polichistic este prezent in majoritatea cazurilor la femeile cu o menstruatie dereglata, ovarele fiind cele mai expuse pericolului. Foliculii prezenti in ovare nu au capacitatea de a produce un ovul pe care sa il elibereze in fiecare luna, ramanand fixat in interior.
Femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic au menstruatia dereglata destul de mult timp, sangerarile aparand la un interval ce poate depasi uneori chiar si cateva luni. Cresterea in greutate este o alta caracteristica a acestei afectiuni.
Specialistii sunt de parere ca sindromul ovarului polichistic este poate una dintre afectiunile cu cea mai mare incidenta de determinare a infertilitatii, mai mult de un sfert dintre femeile adulte suferind de aceasta boala.
Simptomatologia sindromului ovarului polichistic poate fi confundata cu cea a unor alte tipuri de afectiuni. Cresterea pilozitatii corporale se datoreaza numarului mare de hormoni masculini prezenti in organism. Acneea, cresterea in greutate, dereglarea ciclului menstrual sunt doar cateva semne de debut ale sindromului.
Descoperirea SOP se va face cu ajutorul ecografului. Femeia care prezinta semnele de mai sus va efectua o ecografie din care medicii pot observa forma si structura ovarelor. Testele la sange pentru depistarea nivelului hormonal devin obligatorii imediat ce medicii au suspiciunea unei astfel de afectiuni.
Tratamentul recomandat este de cele mai multe ori unul hormonal, ajutand astfel organismul sa se stabilizeze din acest punct de vedere.