Nasterea prin cezariana slabeste sistemul imunitar al bebelusului, determinand diminuarea celulelor responsabile cu functionarea sistemului imunitar.
Potrivit cercetatorilor, nasterea prin cezariana creste riscul afectarii sistemului imunitar al bebelusului, acesta fiind mult mai predispus la anumite afectiuni decat bebelusii nascuti prin nastere vaginala.
Asa se intampla ca tot mai multi copiii nascuti prin cezariana ajung sa sufere de astm, una dintre afectiunile ce se regaseste in stransa legatura cu functionarea sistemului imunitar. Medicii sunt de parere ca nasterea prin cezariana ajunge sa deregleze functiile celulelor T ale organismului, determinand o disfunctionalitate imunitara a organismului micutului.
Nasterea vaginala supune bebelusul la mai mult efort si chiar la posibilitatea de a lua contact cu anumiti agenti microbieni de la mama, lucru care ii va crea organismului copilului mai multi anticorpi care sa se lupte cu boala atunci cand micutul este bolnav.
Un studiu realizat in acest domeniu demonstreaza faptul ca mai mult de 70% dintre bebelusii nascuti prin cezariana dezvolta o simptomatologie usoara de astm. Lucrurile sunt mai grave in cazul in care parintii sau bunicii copilului sufera la randul lor de astm, fiind astfel transmis ereditar.
Pentru a preintampina astfel de cazuri, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda nasterea vaginala si doar in cazuri restranse nasterea prin cezariana.