Chiar daca greutatea unui bebelus la nastere nu este tocmai de dimensiuni insemnate, pot exista situatii in care unii, din cauza mostenirii genetice sau a unor afectiuni destul de grave, sa aiba o greutate mai mare decat normal, ajungand uneori la 5-6 kilograme.
Atunci cand suntem predispuse unei astfel de sarcini, examinarea ecografica na poate aduce suficiente lamuriri din care sa rezulte modul in care se dezvolta bebelusul. In cazul in care ati mai adus pe lume un bebelus cu o greutate mare medicul iti va recomanda o supraveghere ecografica destul de frecventa intrucat riscurile sunt destul de mari.
De asemenea, daca greutatea la nastere a mamicii sau a partenerului a fost mai mare poate trezi un semn de suspiciune si pentru bebelusul care se dezvolta in burtica intrucat riscul unei mosteniri genetice este destul de mare.
In cazul in care bebelusul cantareste mai mult decat normal poate fi semnul unui diabet in sarcina, care va poate afecta pe parcursul celor noua luni, dar care va dispare imediat dupa nastere. Un asemenea lucru poate fi depistat cu ajutorul unui test de sange efectuata incepand cu luna a sasea.
Recomandarile medicale se impun abia atunci cand se constata ca dezvoltarea bebelusului este semnul unei afectiuni. Pana atunci nu se impune sa tineti un anumit regim sau stil de viata. In cazul in care gravida sufera de diabet gestational, medicul poate impune un anumit regim alimentar tinut destul de strict de catre viitoarea mamica. Daca se constata ca acest regim nu a dat roade, medicul poate recomanda tratament cu insulina.
Chiar daca greutatea bebelusului este mai mare decat cea normala, medicul nu va poate interzice sa nasteti vaginal. Cu toate acestea, diabetul gestational sau un bazin prea stramt impun nasterea prin operatie cezariana.