Inscrierea copilului la scoala reprezinta o preocupare pentru parinti, fiind ingrijorati daca cel mic se poate incadra in cadrul colectivitatii de elevi.
Inscrierea copilului la scoala se poate face doar cu respectarea cerintelor de varsta. De cele mai multe ori sistemul scolar si planul cadru de invatamant au in vedere doar aceste criterii, impunandu-le parintilor sa isi inscrie copilul la scoala odata cu implinirea varstei de sase-sapte anisori, fara sa tina seama de nivelul sau de dezvoltare psihica.
In realitate, copilul este inscris la scoala la o varsta destul de mica, nereusind sa se acomodeze intotdeauna cu mediul scolar, cu cerintele profesorilor si cu colegii de clasa. Asa se intampla ca integrarea in colectivitate presupune adaptarea copilului atat cu programele scolare incarcate, rezistenta la imbolnaviri si capacitatea de a interactiona cu semenii sai.
Pentru a preveni acest lucru, sistemul de invatamant din tara a prevazut obligativitatea inscrierii copilului la gradinita, in asa fel incat atunci cand ajunge la scoala acesta sa fie deja obisnuit cu mediul de studiu.
Cu toate acestea, colectivul din mediul scolar se schimba in cele mai des intalnite cazuri, invatatoarea este alta, iar cerintele sunt mai mari.
Incepand cu acest moment, rolul parintilor este unul hotarator pentru a-i pregati pentru scoala.
Mai inainte de a merge la scoala, parintii trebuie sa le comunice copiilor ce anume se va petrece incepand cu anul scolar urmator. Efectuarea traseului pana la scoala, cunoasterea cladirii – sunt alte metode pentru ca micutul sa se obisnuiasca cu locul.
O discutie cu invatatoarea poate fi un factor eficient pentru ca integrarea copilului la scoala sa se faca mai usor si copilul sa nu mai aiba temeri fata de persoanele noi. In cazul in care in zona mai sunt copii care vor fi inscrisi in aceeasi clasa este indicat sa ii lasati sa se imprieteneasca. In acest fel nu se vor mai simti singuri, avandu-se unul pe celalalt.
Odata cu inceperea scolii, parintii trebuie sa le supravegheze atitudinea in asa fel incat sa nu se simta izolati si sa depisteze din timp orice schimbare in comportament. Discutiile cu invatatoarea sunt importante pentru a afla conduita scolarului.