Astazi, cursurile de pregatire pentru nastere ofera cunostintele, abilitatile si sustinerea care le ajuta pe femei sa nasca cu incredere si bucurie, asa cum o fac de multe secole. Pregatirea Lamaze este pentru toata lumea! Colegii de la www.nou-nascuti.ro au stat de vorba cu dr. Oana Melinte Moraru, educator certificat Lamaze International, care ne povesteste in continuare ce se crede despre Lamaze si ce este cu adevarat Lamaze.
Mitul 1: Lamaze inseamna numai respiratie
Realitate: Scopul Lamaze este de a spori increderea femeilor in capacitatea lor de a da nastere. Cursurile Lamaze le ajuta pe femei sa descopere intelepciunea interioara aflata in fiecare dintre ele – intelepciunea de a da nastere.
Femeile invata astfel, strategii simple de suportare a travaliului, inclusiv respiratia focalizata. Tehnicile de respiratie sunt insa, doar una dintre metodele care ajuta femeile in travaliu. Miscarea si adoptarea diferitelor pozitii, sustinerea in timpul travaliului, masajul, relaxarea, hidroterapia si folosirea aplicatiilor calde si reci sunt o parte dintre celelalte metode invatate in timpul cursurilor Lamaze.Ce se crede despre Lamaze si ce este cu adevarat Lamaze
Mitul 2: Lamaze promite o nastere fara dureri
Realitate: Multe femei se tem de durerea, care in fapt, este o parte normala a nasterii unui copil. Durerea travaliului si nasterea, ca orice alta durere, ne protejeaza. Raspunzand durerii contractiilor prin schimbarea pozitiilor si miscare, prin masaj, prin gemete, nu facem altceva decat sa potentam contractiile, ajutam bebelusul sa se instaleze in pelvis si sa se miste de-a lungul canalului de nastere, si ajutam la diminuarea perceptiei durerii.
Unele femei considera ca experimentarea si suportarea durerii travaliului si nasterii sunt similare cu munca grea depusa de dansatori sau de atleti. Lamaze ajuta femeile sa inteleaga valoarea durerii si sa invete sa cum sa raspunda in moduri care sa usureze travaliul si sa mareasca confortul.
Mitul 3: Nasterea dupa metoda Lamaze inseamna ca nu puteti face epidurala
Realitate: Cursurile Lamaze ofera informatii despre optiunile naturale de alinare a durerii, dar si despre anestezia epidurala. Eliminand durerea complet face ca raspunsul la contractii sa devina dificil, si atunci nu se poate vorbi la fel de mult de facilitarea travaliului si a nasterii raspunzand la contractii.
Femeile care au anestezie epidurala trebuie sa primeasca fluide prin intermediul unei perfuzii intra-venoase, iar bataile cordului fetal trebuie monitorizate continuu. Este posibil ca ele sa fie incurajate sa stea in pat, si este posibil sa aiba nevoie de medicatie pentru a mari puterea contractiilor lor. Posibilitatea de a folosi cat mai multe dintre tehnicile de confort invatate la cursurile Lamaze, cum ar fi, schimbarea pozitiilor, plimbarea si hidroterapia pot fi limitate. Educatia Lamaze asista femeile in luarea deciziilor personale care sunt potrivite pentru ele.
Mitul 4: Lamaze nu functioneaza
Realitate: Lamaze care „functioneaza” nu are nimic de-a face cu perceptia durerii, administrarea sau evitarea medicatiei, sau cu aparitia complicatiilor care sa necesite interventii medicale. Lamaze le invata pe femei ca natura a facut ca nasterea sa fie simpla si aproape de perfectiune, si ca femeile stiu deja cum sa nasca.
Lamaze „lucreaza” daca femeile au incredere in procesul natural de nastere, au incredere in capacitatea lor de a da nastere, au libertatea de a colabora cu corpul lor pe masura ce travaliul avanseaza, si sunt sustinute de cei care le asigura asistenta medicala, de familii, de prieteni care asteapta cu rabdare ca natura sa isi faca munca. Lamaze „functioneaza” daca nasterii i se permite sa functioneze.
Mitul 5: Lamaze nu este pentru toata lumea
Realitate: Femeile s-au pregatit intotdeauna pentru nasterea copiilor lor. Pana nu demult, femeile invatau despre nastere de la mamele si surorile lor. Nasterea avea loc acasa cu ritualuri de familie si traditii care le ajutau sa se simta increzatoare in capacitatea lor de a naste. Femeile erau inconjurate de familii si de femei intelepte care le incurajau si se ocupau de confortul lor in timpul travaliului si in zilele si saptamanile care urmau dupa nastere.