Varsaturile sunt destul de des intalnite in randul copiilor, fiind un simptom obisnuit cu numeroase cauze. Atunci cand cel mic vomita semnaleaza ca ceva nu este in ordine in corpul sau. Citeste mai jos ce trebuie sa stii despre varsaturi si cum trebuie sa reactionezi.
In mod sigur, cea mai obisnuita cauza a varsaturilor este o infectie virala la stomac. Bebelusii regurgiteaza (atunci cand continutul iese usor din gura) frecvent, pana la varsta de 6 luni, dar regurgitarea nu este considerata varsatura.
In primele luni de viata, varsaturile pot avea unele cauze de baza specifice:
- Daca apar de la 30 pana la 45 de minute dupa fiecare hranire, bebelusul poate sa aiba stenoza pilorica, o afectiune in care mancarea nu poate trece din stomac in intestinul subtire. Aceasta afectiune necesita interventie chirurgicala.
- Muschii de la intrarea in stomac pot fi foarte relaxati, ducand la o afectiune cunoscuta ca reflux. Medicul pediatru va poate propune diverse tratamente pentru aceasta afectiune.
Cea mai mare problema in cazul varsaturilor este deshidratarea. De aceea trebuie sa urmariti semnele de deshidratare: agitatie, gura uscata, ochii retrasi in fundul capului, plans fara lacrimi, urinare rara.
Apeleaza la medicul pediatru daca:
- varsaturile nu se opresc in termen de 12 ore sau sunt insotite de somnolenta, durere abdominala, febra mare, respiratie dificila;
- materia varsata este galbuie sau verzuie mai mult de o data sau de 2 ori;
- copilul varsa fortat la scurta vreme dupa ce a fost hranit.
Tratament:
- Urmariti indeaproape copiii sub 5 luni si anuntati medicul daca varsaturile persista.
- Asteptati putin dupa ce copilul vomita. Apoi administrati-i des lichide reci, in cantitati mici (o lingurita pana la o lingura), la intervale de 10 minute.
- Mariti treptat cantitatea de lichid ingerata. Nu alimentati copilul cu supa de pui, care contine grasime si poate fi greu de digerat.
- Dati-i copilului sa bea lichide reci o zi. In cazul in care copilul a fost obisnuit cu mancarea solida, oferiti-i mai intai o mancare usoara (mere pasate, paine prajita, orez, banane), apoi un regim alimentar obisnuit.