Atunci cand esti nevoita sa incepi lucrul imediat dupa ce tocmai ai adus pe lume un bebelus si sa renunti la o parte din drepturile tale materne conferite de concediul de maternitate, va trebui sa faci fata unei serii destul de mari de controverse legate de modul de ingrijire al bebelusului.
Cu cine il vei lasa…cine te va ajuta sa il cresti…sa iti angajezi o bona sau sa iti indrepti optiunile catre cresa. Toate raspunsurile la intrebarile de mai sus par sa te puna intr-o serioasa dilema, aflandu-te astfel in incapacitatea de a lua o hotarare care sa iti redea speranta ca va fi bine.
Dar sa o luam cu inceputul…In cazul in care ai langa tine parintii poti incerca sa apelezi la ajutorul acestora. De regula, copilul va putea fi crescut destul de bine de catre bunici, fiind uneori chiar mai ocrotit de acestia decat de catre parinti. Insa, daca parintii nu sunt in aceeasi localitate si inca nu esti hotarata daca sa il lasi sa copilareasca la bunici, atunci este indicat sa incerci sa privesti situatia din alte perspective. Ce iti ramane? Evident – doua variante – bona sau mersul la cresa.
Cu siguranta, starea de neincredere va va cuprinde in ambele, insa va trebui in cele din urma sa incerci sa o alegi pe cea mai potrivita atat pentru tine, cat si pentru bebelus.
Prezenta bonei in viata copilului, mai ales una cunoscatoare de limbi straine poate avea o influenta pozitiva asupra dezvoltarii copilului. Insa, atunci cand o alegi va trebui sa fii in cunostinta de cauza si sa ii ceri cateva referinte inseminate – unde a lucrat, cine o recomanda, daca are experienta, prezentarea cazierului judiciar, dar si a unui certificat medical din care sa rezulte starea de sanatate psihica a acesteia. Abia atunci iti poti lasa in grija acesteia copilul. Chiar si atunci este indicat sa manifesti ceva mai multa grija si supraveghere pentru a fi sigura ca micutul este ingrijit asa cum ati stabilit inainte de a pleca de acasa.
La cresa, copilul poate fi inscris inca din lunile august. De cele mai multe ori acesta este destul de bine ingrijit, asistenta medicala fiind o prezenta constanta printre cei mici. Va fi capabil sa se integreze intr-un colectiv de copii, vessel care ii vor deveni prieteni, mai tarziu. Nu putem uita si de faptul ca micutul va beneficia de un program destul de bine stabilit – va avea ora de masa, de somn, de joaca pe care va trebui sa le respecte. Si in plus, ai siguranta ca nu este lovit de catre persoane iresponsabile, legislatia statului roman acordand o credibilitate ridicata copilului si nu cadrelor angajate ale cresei. In plus, costurile nu sunt atat de istovitoare. Costul unei zile de cresa este de 8 lei, asa ca lunar, parintii vor trebui sa achite circa 160 de lei. O nimica toata daca comparam cu costurile cerute de catre o bona sau guvernanta.