Pana nu demult infasatul era un procedeu la moda in randul strabunicilor nostri. In afara de faptul ca bebelusul putea dormi linistit, infasatul mai avea rolul de a indrepta picioarele bebelusului.
Nimic mai gresit! In realitate, infasatul bebelusului nu reprezinta un element ajutator ori de prevenire a picioarelor strambe. Studiile medicale au demonstrat ca legatura dintre picioarele strambe si lipsa infasatului aproape ca nu exista, lipsa calciului si vitaminei D din alimentatia nou-nascutului fiind singurele responsabile pentru asemenea probleme.
Cu toate acestea, nu putem contesta starea de siguranta pe care o ofera infasatul nou-nascutului. Prin infasare, acesta va beneficia de mai multa caldura, fiind mai linistit si mai odihnit.
Potrivit credintelor populare, infasatul nou-nascutului il poate ajuta sa adoarma mai repede. In plus, toti aceia care au colici si sunt infasati scapa mai repede de reprizele lungi de plans. Chiar si asa, unii nou-nascuti nu accepta cu nicio forma sa fie infasati, simtindu-se prinsi ca intr-o stramtoare, avand redusa posibilitatea de miscare.
Potrivit medicilor, infasatul poate fi practicat in primele luni de viata, insa doar in timpul noptii, atunci cand micutul doarme. De asemenea, infasatul nu va trebui sa fie prea strans intrucat riscul de luxatie congenitala de sold este destul de ridicat in primele luni de viata, mai ales in cazul fetitelor.
In orice caz, asigurati-va ca folositi o paturica de infasat moale, care sa ii capteze atentia copilului si destul de mare, in asa fel incat acesta sa poata fi infasurat de cate ori este nevoie.