Atunci cand bebelusul da semne de irascibilitate, tuseste sau are febra destul de mare este indicat sa incerci sa iei cateva masuri destul de rapide.
Chiar daca febra reprezinta de fapt lupta organismului in fata unor infectii prezente in organism, in realitate aceasta trebuie tinuta sub supraveghere constanta. Atunci cand la atingerea tamplei copilul simtiti ca este destul de fierbinte este indicat sa incercati sa ii luati temperatura. In cazul in care copilul are febra este un semn ca organismul si sistemul imunitar al bebelusului actioneaza pentru a lupta impotriva infectiilor. Atunci cand bacteriile invadeaza organismul bebelusului, febra declanseaza producerea de leucocite pentru a le distruge.
De multe ori starea febrila determina o stare de irascibilitate, dar si o senzatie destul de neplacuta. Atunci cand bebelusii fac febra, de regula este un semn al unor boli destul de comune ca gripa sau raceala si de ce nu otita. Cu toate acestea, febra este asociata si cu pneumonia, enterocolita sau anumite infectii virale destul de serioase. Mai pot exista situatii in care copii fac febra ca urmare a injectarii vaccinurilor obligatorii.
O stare febrila destul de scazuta nu face mult rau bebelusului. In cazul unor temperaturi destul de ridicate, cel mic poate avea convulsii sau chiar pierderi de constiinta. De regula convulsiile dureaza intre unu si doua minute, in rare cazuri putandu-se prelungi pana la 10 minute. Cu toate ca te sperii destul de mult, convulsiile nu sunt periculoase pentru copil decat foarte rar. In asemenea cazuri este indicat sa incerci sa te adresezi de urgenta medicului specialist. La fel de rare sunt si situatiile in care febra afecteaza creierul.
De aceea, este indicat sa te adrezezi medicului pentru prescrierea unui tratament. In situatii destul de frecvente, medicul iti poate recomanda tratament cu paracetamol, nurofen sau novocalmin, luate in doze alternative din patru in patru ore, pentru o perioada de 72 de ore.