Jucariile fac parte din viata micutilor inca din primele luni de viata. Importanta lor este semnalata si de medici, dar si de specialistii in psihologia si dezvoltarea copilului. Totusi exista si jucarii care pot deveni periculoase pentru cel mic. Ce tipuri de jucarii sunt recomandate copiilor si cum sa ne ferim de produsele proaste, aflam in articolul de fata. Autor: Ioana Pelin
Jucariile ieftine – bune sau rele?
In primul rand nu tot ce este ieftin este si de proasta calitate, insa daca te astepti sa dai pe o jucarie o suma infima si ea sa fie sigura pentru micutul tau ar trebui sa te mai gandesti o data. Producatorii de jucarii au pus accent pe siguranta produselor lor, iar toate jucariile sunt certificate si aprobate de medici ori institutii de competenta.
Pentru a fi sigura ca puiul tau beneficiaza de jucarii sigure ar trebui sa te concentrezi pe calitate si nu pe cantitate. Este mai importanta calitatea produsului achizitionat decat cantitatea de jucarii pe care o poti achizitiona cu aceeasi suma. Fereste-te de produsele chinezesti care se vand in piata, acestea nu au certificate care sa ateste siguranta lor. Vopselele de pe aceste jucarii pot fi daunatoare daca sunt ingerate de micuti. Jucariile de cauciuc pot sa contina substante nocive, iar adezivii folositi pentru lipirea diverselor piese pot dauna grav sanatatii copiilor.
Cum alegem jucariile?
Pentru a fi sigura de calitatea si functionalitatea articolelor cumparate, citeste cu atentie instructiuniile de utilizare, descrierea produsului si a elementelor ce il compun. Toti producatorii autorizati sunt obligati sa scrie aceste informatii pe ambalajul produsului lor. Astfel vei avea toate informatiile necesare inainte de a achizitiona jucaria dorita. Tot pe ambalaj vei gasi si varsta indicata pentru folosirea jucariei respective de catre copilul tau. Ai grija sa respecti acest aspect pentru ca exista diferente destul de mari intre o jucarie pentru un copil de 1 an si una pentru un copil de 3 ani.
Garantia pentru un produs de calitate este data de eticheta sa, pe care trebuie sa apara simbolul Comunitatii Europene, CE. Acest lucru inseamna ca jucaria respecta regulile de fabricatie impuse de Directiva pentru Siguranta Jucariilor a Comunitatii Europene, precum si modul de confectionare a materialelor folosite.
Evita jucariile cu care micutul tau se poate accidenta usor. Ursuletii de plus cu ochi, piese mici de LEGO, jucarii cu snur sau obiecte care sar, sunt doar cateva exemple de jucarii care pot devenii periculoase in mainile copiilor. Cel mai bine este sa citesti eticheta si sa vezi exact grupa de varsta careia ii este adresata jucaria.
Jucarii organice, eco si bio
Produsele ecologice nu contin substante daunatoare ca alte produse de pe piata, ce pot cauza asm, alergii, dermatite sau chiar pot afecta sistemul nervos al copilului. Aceste produse bio si eco au grija de sanatatea copilului tau dar si de mediul in care traim. Producatorii folosesc vopsea pe baza de apa si se feresc de alte elemente nocive care pot dauna.
Vopseaua are un continut ridicat de plumb si este folosita la fabricarea jucariilor datorita rezistentei sale la coroziune. Acest lucru face ca jucaria sa reziste mai mult timp si sa aiba un aspect frumos pe o durata mai mare de timp. Atentie! Plumbul poate cauza afectiuni ale sistemului nervos.