Prima baita a nou-nascutului este un moment mult asteptat de catre intreaga familie, cu un bogat impact emotional.
Prima baita a nou-nascutului reprezinta o experienta cu adevarat mare mai ales pentru parintii incepatori. Acestia nu cunosc cum anume sa potriveasca apa, fiindu-le teama sa nu fie prea calda sau prea rece pentru nou-nascut, nu stiu cat anume ar trebui tinut micutul in apa si cum ar trebui sa fie spalat.
In cazul in care esti la prima „aventura” de acest fel este bine sa ai langa tine sprijinul bunicilor care iti vor da intotdeauna cel mai bun sfat.
Prima baita a nou-nascutului va trebui sa se faca abia atunci cand cordonul ombilical al copilului a cazut, ferindu-l in acest mod de infectarea zonei. Incepand cu acest moment, parintii vor putea sa ii faca baita micutului in fiecare zi, crescand astfel in conditii de maxima igiena.
Pentru ca totul sa decurga normal este bine ca parintii sa pregateasca acest moment de dinainte, avand la indemana toate cele necesare. Sapunul si samponul ori lotiunea de corp vor trebui alese in asa fel incat sa aiba un ph neutru, optime pentru ingrijirea pielii sensibile a micutului. Prosopul cu gluga pentru acoperirea capului, termometrul de apa, crema de corp, uleiul de masaj, serul fiziologic, compresele sterile, crema pentru prevenirea iritatiilor la fundulet sunt doar cateva dintre cele necesare.
Niciodata nu este indicat sa ii faceti baita bebelusului imediat dupa masa, atunci cand ii este foame ori somn. Mai mult ca sigur, va fi suparat, va plange si nu veti putea sub nicio forma sa ii intrati in voie.
Temperatura din cadita va putea fi luata fie folosind termometrul de baie, fie prin introducerea cotului in apa. In cazul in care simtiti ca va frige, puteti sa mai adaugati apa rece.
Apa folosita pentru baia nou-nascutului va trebui sa fie intotdeauna fiarta si racita. Nu folositi niciodata apa de la chiuveta pentru a-l feri de microbi ori infectii ale pielii.
In functie de starea in care se afla, unii copiii sunt veseli, iar altii sunt mai suparati, nestiind ce li se intampla. Cu toate ca multi parinti imortalizeaza aceste momente, nu prelungiti la nesfarsit acest episod intrucat micutul poate raci destul de usor.
Spalatul nou-nascutului se va face cu atentie, sustinandu-i capul cu mana. Mama va trebui sa fie alaturi de micut in aceste momente, oferidu-i sustinerea si ocrotirea de care are nevoie.
Dupa baita, nou-nascutul va fi scos in prosopul cu gluga, fiind ferit de raceli. Se va unge cu crema, i se vor masa piciorusele si manutele, i se vor curata organele genitale, urechiusele si ochii cu ajutorul compreselor sterile inmuiate in ser fiziologic.