In primele zile de viata s-ar putea sa ti se para curios sa vezi ca nou-nascutul doarme mai mult decat sta treaz, trezindu-se doar atunci cand i se face foame. Pentru a-i crea confortul necesar multi parinti considera ca micutul ar trebui sa doarma in aceeasi camera cu bebelusul pentru a-l supraveghea pe tot parcursul noptii.
Potrivit medicilor, somnul in acelasi pat cu bebelusul prezinta anumite riscuri de care parintii vor trebui sa tina cont atunci cand iau o astfel de decizie. Mai inainte de toate, riscul de sufocare este foarte crescut. Academia Americana de Pediatrie atrage atentia parintilor asupra riscului de moarte subita a nou-nascutului in primele zile de viata, somnul acestuia in acelasi pat cu parintii putand determina accidente foarte grave, uneori fatale.
Nu de putine ori parintii iau decizia sa doarma in aceeasi camera cu nou-nascutul. Pentru acest lucru folosesc un patut creat special pentru nevoile micutului. O asemenea decizie este favorabila mai ales atunci cand recuperarea mamei este mai lunga, somnul in aceeasi camera cu parintii permitand o buna supraveghere atat ziua, cat si in timpul noptii. De asemenea, efortul este mai mic si atunci cand acesta se trezeste pentru a solicita portia de laptic.
Nu trebuie sa faci un obicei permanent din sederea micutului in aceeasi camera cu voi. Incepand cu varsta de 5-6 luni de viata poti recurge la cea mai eficienta metoda – camera separata a nou-nascutului. Varsta de 5-6 luni reprezinta o perioada optima pentru a-l dezvata de obiceiul somnului in aceeasi camera cu parintii, micutul putand trece aproape indiferent peste aceasta etapa.
Mutandu-l intr-o camera separata la o varsta atat de mica are nevoie permanenta de supraveghere. De aceea, va trebui sa ii lasati o lumina de veghe aprinsa si usa intredeschisa pentru a-l auzi daca incepe sa planga. Atunci cand este mic nu ii dati voie sa doarma in patut cu jucariile preferate intrucat se poate sufoca.