Orice proaspata mamica va trece, mai mult ca sigur, prin „furia laptelui”. Imediat dupa nastere, cantitatea de lapte este din ce in ce mai mare, fiind determinata de cresterea nivelului prolactinei, hormon responsabil cu producerea laptelui matern.
Chiar daca te decizi sau nu sa iti alaptezi bebelusul, imediat dupa nastere vei putea observa o serie de schimbari la nivelul sanilor tau. Acestia vor deveni mai sensibili la atingere, mai mari in volum si foarte calzi. „Furia laptelui” reprezinta o etapa de angorjare a sanilor, o umplere a acestora cu o cantitate mare de lapte, necesara pentru asigurarea hranei bebelusului.
In cazul in care bebelusul refuza laptele ori atunci cand alaptarea este intarziata din anumite motive medicale, proaspata mamica isi va simti sanii din ce in ce mai durerosi si mai grei, avand o stare de disconfort la nivelul lor.
„Furia laptelui”dispare dupa o perioada de circa 72 de ore de la aparitia lactatiei, in cazul in care bebelusul accepta sa fie alaptat. In tot acest timp, mama va trebui sa se foloseasca de o serie intreaga de trucuri pentru a scapa de disconfort si a preveni infectia acestora sau chiar mastita.
Iata ce anume trebuie sa faci ca sa depasesti mai usor „furia laptelui”:
- foloseste o pompa de san pentru a extrage cantitatea de lapte ramasa neconsumata dupa fiecare alaptare;
- maseaza sanii in timpul alaptarii in asa fel incat laptele sa poata curge mai usor;
- foloseste comprese calde inainte de a alapta bebelusul;
- atunci cand resimti senzatii dureroase poti aplica comprese reci pe san, insa numai dupa alaptare;
- nu respecta un program de alaptare – ofera-i lapte ori de cate ori iti solicita, mai ales in primele zile atunci cand cantitatea de lapte este mai mare;
- consulta medicul specialist ori de cate ori observi zone dure la nivelul sanilor ce nu pot fi eliberate nici macar prin mulgere.